Foie gras: zeven recepten

Door eheroes

In Nederland laat de positie van foie gras zich vergelijken met die van wiet: de productie ervan is (in Nederland) evenzeer illegaal maar de handel erin en het gebruik ervan wordt toegestaan. Terwijl wiet heftige reacties bij de gebruiker teweeg kan brengen, doet foie gras dat vooral bij de niet-gebruikers. Het product wordt in brede kring verketterd en vergeleken met haaienvinnensoep, waarvoor de haaien levend van hun vinnen ontdaan worden eer men ze hulpeloos in zee terugkiepert. Van ganzen voor de foie gras productie kun in elk geval zeggen dat die nog vijf maanden in vrijheid leven alvorens aan de dwangvoeding te gaan. De pro/contra discussie is betrekkelijk uitzichtloos en eindigt vaak bij de vraag of je dan wél leren schoenen kunt dragen. Of geitenkaas eten. Of zuivel in het algemeen.

Enfin, deze video is voor de liefhebbers. Jan Verhaert vertelt zijn verhaal over deze welbesproken delicatesse.

Poffertjes van de kraam

Door eheroes

De poffertjespan van Dirk van Meetelen weegt een paar honderd kilo, niettemin wordt het gevaarte van kermis naar kermis gezeuld om er het middelpunt te zijn van Van Meetelens Poffertjessalon. In de video geeft Van Meetelen uitleg over zijn métier en de terminologie van het poffertjesambacht, waarvan veel handelingen al een ‘vak op zich’ blijken te zijn.

Voor de thuiskoks, een recept volgens Cees Holtkamp:

Ingrediënten

125 gram bloem
75 gram gesmolten boter
1 ei
een snufje zout
200 milliliter melk
15 gramgistvoor het serveren:
veel poedersuiker
veelboter

Kooktijd

15 minuten

Bereiding

Meng bloem, boter, zout, ei en 175 ml van de melk tot een glad beslag. Verwarm de overige melk tot lauw, los de gist er in op en giet het mengsel bij het beslag. Roer goed door en laat een uur rusten.
Verhit de pan, kwast flink wat boter in de kuiltjes alvorens ze tot de helft te vullen met beslag. Bak ze, draai om met een vork en laat de andere kant bruin worden. Serveer met ruim boter en poedersuiker.

Bibeleskäs

Door eheroes

Bereiding

Om Bibeleskäs te maken hoef je niet te kunnen koken, al vereisen de gebakken aardappelen wel enig keukeninzicht. Meng de kwark met de crème fraîche. Hak de knoflook fijn en doe dat ook met de sjalot en de bieslook. Roer de sjalot en knoflook door het kaasmengsel en bestrooi het resultaat met de bieslook. Leg naar believen punten Münster kaas bovenop de Bibeleskäs. Het gerecht kan ook als een soort gezelschapsspel geserveerd worden met de kaasberg centraal op tafel en gehakte ui, sjalot en bieslook in aparte bakjes eromheen.
 Bibeleskäs is overigens ook in Baden Württtemberg een bekende verschijning.

Vintage Venlo: het friet-ei

Door eheroes
De haute cuisine wordt van oudsher geacht zich bezig te houden met de ‘mooie producten’ zoals tarbot, langoustine, zwezerik en foie, maar het snackbarassortiment is voor veel koks een verleidelijke speeltuin. Meesterkok Eric Swaghoven van restaurant Valuas* in Venlo boog zich over een plaatselijke snackbarverrukking: het friet ei. In de straatversie is het niet veel meer dan een gefrituurd hardgekookt ei, maar Swaghoven past er croquettechniek op toe, zodat het resultaat met een gerust hart in de brasserie van Valuas geserveerd kan worden.

Chefs Revolution 2014

Door eheroes

Op Chefs Revolution 2014 sprak Tim Raue, een opmerkelijke tweesterrenchef uit Berlijn. Een parmantige Pruis met een Oosters georiënteerde keuken, een helder zakelijk inzicht en een goed gevoel voor humor. Na het behalen van twee sterren in zijn Berlijnse restaurant scoort hij met het uitponden van een ouderwets Germaans gerecht met gehaktballen, bieten en kappertjes: Königsberger Klopse. Zoals Raue zelf zegt: “They’re made from cow and they’re also our cash cow.”

Citroensuiker & vanillesuiker

Door eheroes

Bereiding

Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp. De citroen kun je in de koelkast bewaren. Voeg de suiker toe en roer door. Het mengsel is na een dag gebruiksklaar, maar kan afgedekt makkelijk gedurende langere tijd worden bewaard. Je kunt op dezelfde manier ook bijvoorbeeld sinaasappelrasp maken. Vanillesuiker maken: doe de suiker in een weckpot en voeg een aantal stokjes vanille toe. Laat een paar dagen staan zodat de vanillestokjes hun smaak af kunnen geven aan de suiker. Zo heb je huisgemaakte vanillesuiker altijd klaar staan voor gebruik!

Orak arik @ Lachende Javaan

Door eheroes

Bereiding

Snijd de knoflook in dunne plakjes en de spitskool in reepjes. Doe een flinke klont boter in een pan en voeg hier de knoflook aan toe. Voeg daarna de spitskool toe en roer om. Voeg de eieren toe, zet het vuur hoog en blijf roeren. Breng op smaak met witte peper en zout. Haal van het vuur af en serveer op een bord. Garneer met ringetjes prei.

culinaire video’s & recepten

Copyright 2025 Foodtube. All Rights Reserved.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze wekelijkse Nieuwsbrief

Iedere week nieuwe video’s en meer