Onze sterren

Delen:

Voor Foodtube recenseert Petra Possel kookboeken, zowel oude als nieuwe. In deze eerste aflevering opent ze een van haar favoriete kookboeken, waar ze dan ook vaak uit kookt: Recettes pour bien Vivre (tegenwoordig: Franse Keukenklassiekers) van Manfred Meeuwig. Een van de gerechten daarin, boeuf bourguignon, inspireerde haar tot een verhaal dat ze voorleest.

Dit is het recept van de boeuf in kwestie:

INGREDIENTEN
750 gram rundvlees om te stoven (bijvoorbeeld van de schouder)
50 gram spek
1 ui
2 winterpenen
1 eetlepel bloem
3/4 fles rode wijn
3 eetlepels olijfolie
1 takje rozemarijn
1 teen knoflook
1 laurierblaadje
1 tak platte peterselie
zout en peper

BEREIDING
Snij het vlees in stukken iets groter dan een walnoot. Pel de ui. Snij de ui grof en in reepjes. Verwarm wat olie in een ruime braadpan. Braad de stukken vlees met kleine hoeveelheden tegelijk aan in wat olie en neem ze uit de pan. Bak het spek en de ui in dezelfde pan. Voeg het vlees weer toe en bestrooi alles met de bloem. Roer even om en blus af met de wijn. Voeg zoveel water toe dat alles net onder staat. Voeg de rozemarijn, de knoflook, de laurier, zout en royaal peper toe. Laat 2 uur zachtjes sudderen; roer zo nu en dan om. Schil de wortelen en snij ze in dikke repen. Voeg toe en laat alles nog een half uur sudderen ( indien de vloeistof nog te dun is met de deksel van de pan). Proef of het vlees zacht is; afhankelijk van het soort vlees en de kwaliteit ervan zal het stoven langer of korter duren. Voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe en bestrooi met de gehakte peterselie

print

Gerelateerde artikelen