Gerechten

Delen:

Groentenkoningin Mari Maris, auteur van (onder vele andere) het boek met de zelfverklarende titel Groenten, maakt uit dat boek een snelgefixte uien/spinazietaart met geitenkaas. De taart wordt omhuld met plakjes roomboter bladerdeeg.

Dit is het recept:

een platte ovenschaal
6 middelgrote uien, staand gehalveerd en in smalle partjes
1 pakje diepvries roomboter bladerdeeg
2 tenen knoflook, fijngehakt
ca. 500 g spinazie, fijngesneden
ca. 120 g zachte geitenkaas, misschien ietsje extra
1 flinke theelepel honing
olijfolie
eventueel: 1 groot ei
Smoor op middelhoog vuur in een brede koekenpan met wat olijfolie de uien in zo’n 15 minuten zacht en geheel glazig. Geef ze de ruimte om zachtjes, gelijkmatig te smoren, pak er zo nodig een tweede pan bij.
Bekleed intussen een ingevette metalen ovenschaal met de plakjes bladerdeeg, laat de opstaande rand naar buiten overhangen.
Meng, van het vuur af, de knoflook, spinazie en ¾ van de kaas door de uien en maak op smaak met peper & zout. Meng er voor een steviger resultaat het eventuele ei door.
Schep het mengsel in het deeg, strijk het glad en vouw de randen erover. Verkruimel de laatste kaas erover en zet in een oven van 200 °C. Controleer halverwege of de bovenkant niet te hard bakt, verkruimel er in dat geval nog een beetje kaas over.
Haal uit de oven als het deeg goudbruin en krokant is, dat duurt afhankelijk van het vocht uit de spinazie en wel of geen ei 30 à 50 minuten. Klop in een kom wat olie los met honing en maal er wat peper door, bestrijk de randen ermee en zet de taart nog 2 minuten terug in de oven.
Serveersuggesties: als gerecht op zich of garnituur bij venkel, schorseneer, pastinaak, crosne.
Houdbaarheid: 3 dagen, zet voor knapperighied nog even in een hete oven.
Volg Mari op Instagram @_mari_maris en kijk voor nog veel meer vrolijke vegetarische gerechten op www.marimaris.nl
Gerelateerde artikelen