Patissier Cees Holtkamp maakt advocaat met Russische wodka.
Ingrediënten voor 1 fles advocaat:
250 gram eierdooiers (zijn er ongeveer 15)
250 gram suiker
een mespuntje zout
een vanillestokje, uitgeschraapt en in stukjes gehakt
300 gram goede wodka
Kluts de dooiers met de vanille, het zout en de suiker door elkaar en ga verder met klutsen nadat de kom boven een pan kokend water gezet is (au bain marie). Giet de wodka erbij en blijf roeren tot de massa 62 graden heeft bereikt. Zet dan de kom onmiddellijk in een kom ijswater en laat de advocaat al roerend terugkoelen om gebakken ei-vorming te
voorkomen.
Zeef de advocaat om de vanillevezels en stukjes ei eruit te krijgen. Deze ‘wodvocaat’ is heel lang houdbaar in de koelkast.
Het recept komt uit Holtkamps boek De Banketbakker.
Eind 2020 is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen. Wil je een door Holtkamp zelf gesigneerd exemplaar? Dat kan. Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube èn een fysieke boekwinkel terwijl het jou niets extra kost.