Gerechten

Delen:

De pepernoten die Cees Holtkamp in deze video maakt, komen uit de oude doos. Ze zijn rond en bros. Al bakkend ontdekt Cees dat hij eigenlijk een soort cantuccini aan het maken is, maar dan met andere kruiden. Net als cantuccini smaken deze pepernoten het best na een dompelbad in de drank.

Nog meer pepernoten? Zie dan ook het recept van de zesdelige oerpepernoot.

Na tien jaar is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen. Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube, terwijl het jou niets extra kost.

Ingrediënten

125 gramrietsuiker
1ei
125 grambloem
2 gramzout
5 grambakpoeder
1 theelepelsinaasappelrasp
75 gramgekonfijte sinaasappelschil
1,5 gramkaneel
1,5 gramkruidnagel
1,5 gramwitte peper

Kooktijd

60 minuten

Bereiding

Meng de rietsuiker met de sinaasappelrasp, het snufje zout en het ei. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng dit met een handmixer met deeghaken. Voeg de specerijen toe en meng ook deze door het deeg.
Snijd de geconfijte sinaasappelschil in kleine (dobbelsteen-vormige) stukjes en kneed de stukjes door het deeg heen. Laat het deeg vervolgens minstens een dag rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Haal het deeg uit de koelkast en rol het tot pillen. Snijd hier kleine stukjes vanaf, waar je vervolgens knikkers van rolt. Leg deze knikkers deeg op een bakplaat met bakpapier en druk ze heel lichtjes aan met de muis van je hand.
Bak de pepernoten gedurende 20-30 minuten in de oven. Serveer de pepernoten bij een glas wijn om ze in te dopen, of kies voor koffie als alcoholvrij alternatief.

NB: de sinaasappelschillen kun je gekonfijt kopen, maar je kunt ze ook zelf konfijten. Zie hiervoor het recept.

Gerelateerde artikelen