Gerechten

Delen:

In een reeks vertelt Cees Holtkamp de recepten van verschillende pepernoten. Dit keer maakt Cees Holtkamp samen met zijn kleindochter Stellade zeskantige oerpepernoot, die met extinctie bedreigd wordt ten gevolge van de onstuitbare opmars van de kruidnoot. Het recept is afkomstig uit 1753 van de Amsterdamse koekenbaker Gerrit van der Brenk. Cees Holtkamp heeft het recept vertaald naar deze tijd.

Benieuwd naar het recept van de brosse pepernoot van Cees Holtkamp?

Na tien jaar is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen. Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube, terwijl het jou niets extra kost.

Ingrediënten

75 gramhoning
20 gramwater
50 grambruine basterdsuiker
150 gramroggebloem
2 gramzout
6 gramanijspoeder
5 grambakpoeder
10 gramwater
zonnebloemolie (om in te vetten)

Kooktijd

60 minuten

 

Bereiding

Verhit de honing, 20 gram water en de basterdsuiker tegen de kook aan. Haal van het vuur af en meng er met een handmixer met deeghaken de roggebloem doorheen. Kneed het deeg tot een bal (pas op, heet!) en laat het deeg een dag rusten in een plastic zakje in de koelkast.

Kneed de volgende dag het anijspoeder, het bakpoeder en 10 gram water door het deeg heen. Leg dit deeg opnieuw minstens een dag in de koelkast om te rusten (het rusten zorgt voor meer smaak!).

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol pillen van het deeg en snijd in kleine stukjes. Vet een taartblik in met zonnebloemolie. Vet je handen ook in met zonnebloemolie en rol knikkertjes van de kleine stukjes deeg. Leg de knikkertjes naast elkaar in het taartblik. Zet dit blik zo’n 20 minuten in de oven. Laat het bakblik iets afkoelen. Haal de pepernoten uit het bakblik en trek ze zachtjes los van elkaar.

Eind 2020 is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen.  Wil je een door Holtkamp zelf gesigneerd exemplaar? Dat kan.  Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube èn een fysieke boekwinkel terwijl het jou niets extra kost.

Gerelateerde artikelen