Eten

Delen:

Flammkuchen is in wezen een noordelijke pizzavariant waarbij kaas, uien, spek en crème fraîche de gebruikelijke tomaten-topping vervangen. Deze Elzasser verrukking is verrassend makkelijk te maken en ook in koude vorm nog lekker. Een flammkuchen kan dienen als voor- of hoofdgerecht maar in blokjes gesneden is het ook een heerlijk borrelgarnituur.

 

Ingrediënten

325 grampatentbloem
1 zakjeinstantgist
1 theelepelzout
190 mlwater
1rode ui in zeer dunne ringen gesneden
250 mlcrème fraîche
1 bakjegerookte spekjes
versgemalen peper
scheutolijfolie

Meng eerst de droge bestanddelen van het deeg, daarna het water en de olijfolie. Kneed het deeg tot een bal en laat die rijzen tot de omvang verdubbeld is. Verdeel de bal in tweeën (of vieren of achten) en rol het deeg zo dun mogelijk uit. Zet de oven alvast op 250 graden. Bestrijk de flammkuchen met crème fraîche, strooi en de dunne uienringen en spekjes over. Dam geraspte Gruyère of een vergelijkbare kaas naar smaak. Nog wat versgemalen peper en de flammkuchen kunnen op een stuk bakpapier de oven in. Ze zijn in een minuut of 20 klaar maar hou het proces goed in de gaten. In de ene oven gaat het sneller dan in de andere en doordat de flammkuchen zo dun zijn worden ze snel te zwart.

Gerelateerde artikelen