Gerechten

Delen:

De afstand tussen supermarktbrood uit de fabriek -verreweg de meest verkochte variëteit- en goed brood van een echte bakker lijkt steeds groter te worden. Ook in prijs trouwens. Er is nog een derde weg: zelf brood bakken.En dan niet met een broodbakmachine, maar in een pan. Zonder te kneden zelfs. Een jaar of vijf geleden zag ik op de site van The New York Times hoe Mark Bittman dat deed, maar de gietijzeren pan die je daarvoor nodig hebt had ik nooit. Tot ik een ‘Dutch Oven’ van urbansandindians.com in handen kreeg. Een onbewerkte pan van gietijzer op pootjes die bedoeld is om cowboymaaltijden boven of in het kampvuur mee te maken.

De methode is kinderlijk eenvoudig: meng 400 gram bloem met anderhalve theelepel zout en een pakje instant gist. Voeg daar 350 cc warm water en een paar druppels rode wijnazijn aan toe en meng tot er een deegmassa ontstaat. Zet dat mengsel afgedekt weg op kamertemperatuur gedurende 12 uur. De lange rijstijd is de prijs die je betaalt voor het niet hoeven kneden. Laat de oven, met de pan erin, op 260 graden komen en doe het opgevouwen, bebloemde deeg in de pan. Leg het deksel erop, sluit de oven en laat het brood een half uur bakken. Het brood moet dan zonder deksel nog een kwartier verder garen en op kleur komen.

In het filmpje gebruik ik volkorenmeel, met gewone bloem is het resultaat nog indrukwekkender. Zie hiervoor ook het filmpje “Nog een brood uit de oven” op Foodtube.

Gerelateerde artikelen