Uit zijn kookboek TLV, dat de keuken van Tel Aviv beschrijft, maakt Jigal Krant een simpel te maken gerecht met koolrabi en feta.
Voor 4 personen:
4 middelgrote koolrabi’s (circa 180 g per stuk)
1 groene chilipeper
handvol jonge tijm (van een plantje)
100 g feta
1 el sesamzaad of maanzaad
extra vergine olijfolie
grof zeezout
Verwarm de oven voor op zijn hoogste stand, indien mogelijk op 300 graden. Ontdoe de koolrabi’s van hun stengels en pof ze in 60-75 minuten in het midden van de oven gaar. Keer halverwege om. Als de knollen volledig zijn zwartgeblakerd en aan de bovenkant zacht aanvoelen, zijn ze klaar. Laat afkoelen.
Ontdoe de chilipeper van zijn steeltje, pitjes en zaadlijsten en snijd in minuscule blokjes. Trek wat plukjes tijm van het plantje. Gebruik slechts de blaadjes, want de stelen te stug zijn om te eten.
Verkruimel de feta. Zet alles klaar in bakjes.
Pel de verkoolde schil van de (bijna) afgekoelde koolrabi’s. Laat aan de bovenkant wat van het bruine vlies zitten.
Warm voor serveren in 5 minuten op in een 180 graden hete oven. Plaats de koolrabi’s op borden en overgiet royaal met de beste (milde) olijfolie die je hebt. Strooi er wat grof zout over.
Garneer met de chilipeper, tijm, feta en sesam.