Gerechten

Delen:

‘Tuile’ is Frans voor dakpan, maar het is ook een elegant, dun, gebogen koekje dat in Nederland als amandelkrul door het leven gaat. Amandelkrullen bevatten niet veel meel en dat biedt in dit geval de mogelijkheid om de reguliere patentbloem straffeloos te vervangen door glutenvrij meel. Daardoor komt het koekje ook binnen bereik van lekkerbekken met een glutenallergie.
Samen met zijn kleindochter Stella maakt Cees Holtkamp uit zijn boek ‘De Banketbakker’ zowel amandelkrullen als bakjes van hetzelfde materiaal, die dan weer ’tuiles’ genoemd worden.

Eind 2020 is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen.  Wil je een door Holtkamp zelf gesigneerd exemplaar? Dat kan.  Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube èn een fysieke boekwinkel terwijl het jou niets extra kost..

RECEPT
50 gram geschaafde amandelen
70 gram fijne tafelsuiker
25 gram glutenvrije bloem
10 gram vanillesuiker
10 gram roomboter
1 ei, losgeklopt
10 gram water
een mespuntje zout

-Verwarm de oven voor op 170 graden
-Meng de geschaafde amandelen met de suiker, de bloem en de vanillesuiker.
-Smelt de boter en roer die, evenals het ei, het water en het zout door het amandelmengsel.
-Laat het deeg een uurtje rijpen.
-Smeer een bakplaat in met boter. Leg hierop, op ruime afstand van elkaar, kleine hoopjes van het amandelmengsel (het vloeit erg uit).
-Druk ze met een natte vork plat en bak ze 15 minuten in een voorverwarmde oven.
-Schep ze met een pannenkoekmes onmiddellijk na het bakken van de plaat en leg ze over een bezemsteel (tip: klem de bezemsteel tussen twee stoelen).
-Laat afkoelen en bewaar in een gesloten trommel.

Tip: het glutenvrije meel kan vervangen worden door patentbloem.

Gerelateerde artikelen