Na TLV, het succesvolle kookboek over de keuken van Tel Aviv, komt Jigal Krant met een vegan versie: Land zonder melk en honing. Uit dat boek maakt hij wentelteefjes Tel Aviv style, namelijk van geroosterde aubergine. Het recept staat hieronder en je vindt het uiteraard in het boek. Je kunt een exemplaar van Land zonder melk en honing bestellen met deze link en als je dat doet help je niet allen Foodtube, maar ook een zelfstandige (kook)boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.
Dit is het recept voor aubergineteefjes:
Voor 4 personen
2 geroosterde aubergines
1 lente-uitje
1 groene chilipeper
4 el rauwe techina
1 el citroensap
4 dikke sneden robuust (zuurdesem)brood
eenvoudige olijfolie
2 rijpe tomaten
Snijd het lente-uitje in dunne ringen. Verwijder het steeltje van de
chilipeper, wrijf de peper heen en weer tussen je handen en schud
de zaden eruit. Snijd in flinterdunne ringen.
Meng met een garde de rauwe techina met het citroensap in een
ruime kom. Je zal zien dat de techina steeds stugger wordt. Voeg
geleidelijk kleine scheutjes water toe. De saus moet een fractie
dikker zijn dan gewoonlijk (denk aan chocoladepasta). Breng op
smaak met een snuf zout.
Besmeer de sneden brood met techina en beleg met een halve
geroosterde aubergine. Verspreid over de boterhammen en druk
aan. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de
sneden brood op hoog vuur aan de auberginekant. Wip het brood
na 1-2 minuten iets omhoog om te controleren of de maillardreactie
al voor een fraai bruin korstje heeft gezorgd. Keer het brood
voorzichtig om met een spatel of pannenlikker en bak nog eens
1 minuut totdat de onderkant knapperig is.
Breng de aubergineteefjes op smaak met een goede snuf grof
zout en knijp over elke boterham een halve tomaat uit (bewaar het
vruchtvlees voor een salade). Bestrooi met lente-ui en chilipeper.
Dien gelijk op.