Gerechten

Delen:

Na TLV, het succesvolle kookboek over de keuken van Tel Aviv, komt Jigal Krant met een vegan versie: Land zonder melk en honing. Uit dat boek maakt hij wentelteefjes Tel Aviv style, namelijk van geroosterde aubergine. Het recept staat hieronder en je vindt het uiteraard in het boek. Je kunt een exemplaar van Land zonder melk en honing bestellen met deze link en als je dat doet help je niet allen Foodtube, maar ook een zelfstandige (kook)boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.

Dit is het recept voor aubergineteefjes:

Voor 4 personen

2 geroosterde aubergines 

1 lente-uitje

1 groene chilipeper

4 el rauwe techina

1 el citroensap

4 dikke sneden robuust (zuurdesem)brood

eenvoudige olijfolie

2 rijpe tomaten

Snijd het lente-uitje in dunne ringen. Verwijder het steeltje van de

chilipeper, wrijf de peper heen en weer tussen je handen en schud

de zaden eruit. Snijd in flinterdunne ringen.

Meng met een garde de rauwe techina met het citroensap in een

ruime kom. Je zal zien dat de techina steeds stugger wordt. Voeg

geleidelijk kleine scheutjes water toe. De saus moet een fractie

dikker zijn dan gewoonlijk (denk aan chocoladepasta). Breng op

smaak met een snuf zout.

Besmeer de sneden brood met techina en beleg met een halve

geroosterde aubergine. Verspreid over de boterhammen en druk

aan. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de

sneden brood op hoog vuur aan de auberginekant. Wip het brood

na 1-2 minuten iets omhoog om te controleren of de maillardreactie

al voor een fraai bruin korstje heeft gezorgd. Keer het brood

voorzichtig om met een spatel of pannenlikker en bak nog eens

1 minuut totdat de onderkant knapperig is.

Breng de aubergineteefjes op smaak met een goede snuf grof

zout en knijp over elke boterham een halve tomaat uit (bewaar het

vruchtvlees voor een salade). Bestrooi met lente-ui en chilipeper.

Dien gelijk op.

print
Gerelateerde artikelen