Gefrituurde kip is wereldwijd misschien wel het populairste street food gerecht, geen wondder dat Colonel Sanders er internationaal goede zaken mee heeft gedaan. Vanja van der Leeden maakt uit haar boek Indo Rock (winnaar Gouden Kookboek 2019)een Indonesische versie van gefrituurde kip, ayam geprek, waarbij de kippendij na het frituren geplet wordt in de sambal en gecombineerd met acar, een frisse salade. Een modern Indonesisch gerecht, want er komt naast een eigen versie van sambal terasi ook wodka aan te pas. Het resultaat is onweerstaanbaar.
Je kunt Indorock met deze link bestellen en als je dat doet help je Foodtube zonder dat het jou iets extra kost.
Over ayam geprek schrijft Vanja in haar boek:
In Semarang zag ik in veel eettentjes ayam geprek op het menu staan. Iets nieuws voor de jeugd, legde iemand ons uit: gefrituurde kip wordt door sambal gehaald en vervolgens weer aangestampt in de vijzel – geprek betekent prakken, stampen. Gefrituurde kip van het type KFC (in Indonesië bekend als kentaki) is al enorm populair, maar deze is echt next level! Doordat de krokante korst openbreekt, kruipt de sambal overal tussen. Verslavend lekker. Ik snakte ook naar iets zurigs bij deze vette hap, dus ik serveer ‘m met een frisse acar. De azijn trekt ook in het korstje en doet zo een beetje denken aan escabeche.
Bereidingstijd: 35 minuten
Ingrediënten
krokante kip
1,5 kg kippendij
275 gr bloem
2 el maïzena
1,5 tl zout
zwarte peper
1 el knoflookpoeder
400 ml dikke yoghurt
2 el wodka (of een andere, neutrale sterke drank)
2 eiwitten
zonnebloemolie, om te frituren
Bereiding
Snij de kippendijen in grove stukken en bestrooi ze met zout en zet apart. Meng de droge ingrediënten voor het beslag in een kom: bloem, maïzena, zout, peper en knoflookpoeder. Meng in een andere kom de yoghurt met de wodka en de eiwitten.
Maak intussen de sambal (als je voor home made gaat en ik zou dat zeker doen als ik jou was) en de acar.
Verhit voor de kip een ruime hoeveelheid zonnebloemolie in een grote pan (of gebruik een friteuse). Haal de kip door het yoghurtmengsel en vervolgens door de bloem. Check eventueel met een temperatuurmeter of de olie de 180 graden heeft bereikt, of laat een stukje kip in de olie glijden. Als deze begint te sissen is de olie heet genoeg. Frituur de kipstukken in porties in een minuut of 5-7 tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken in een vergiet.
Zet een vijzel op tafel met je favoriete sambal en laat iedereen zelf zijn kip ‘prekken’. Eet de kip met acar en mayo.
Over de sambal schrijft Vanja:
Sambal terasi
Dit is een vrije interpretatie van de officiële sambal terasi hè? Die laatste is basaler, deze is aangekleder.
Ingrediënten
15 rode lombokpepers, pitjes verwijderd
6 Thaise rode sjalotjes, gepeld en gesnipperd
4-5 knoflooktenen
½ tl zout
stukje terasi ter grootte van een amandel
1 kaffirlimoentje, gehalveerd
handje kaffirlimoenblaadjes, ingescheurd
8 el zonnebloemolie
1 el Javaanse suiker
2 cm gember, geschild
Bereiding
Hak de lombokpepers grof. Wrijf ze samen met de sjalotten, de knoflook, het zout en de terasi tot een grove pap met het kaffirlimoentje. Of gebruik een staafmixer (voeg het kaffirlimoentje dan later toe, tijdens het bakken)
Verhit de olie op middelhoog vuur. Voeg het pepermengsel en de limoenblaadjes toe en roerbak het mengsel op middelhoog vuur zo’n 10 minuten. Voeg de Javaanse suiker toe en rasp met een scherpe rasp het stuk gember boven de pan. Roerbak de sambal nog zo’n 5 minuten. Voeg eventueel wat extra olie of water toe als het geheel te droog wordt. Proef en voeg eventueel extra suiker en zout toe.
Bij mij is de sambal meestal in een dag op, maar mocht je over hebben: steriliseer een glazen potje met kokend water, laat drogen aan de lucht of dep droog met een schone theedoek en schep hier de sambal in.
En dit is het recept voor de radijs- en komkommersalade:
Koriander-acar met radijs en komkommer
Bereidingstijd: 10 minuten
Ingrediënten
150 ml azijn
75 gr suiker
1 sjalot, in ringetjes
2 cm gemberwortel, in plakjes
2 cm laos, in plakjes
1 tl zout
1 komkommer
½ bosje radijsjes
1 bosje koriander
Bereiding
Verwarm de azijn met de sjalot, de gember en de laos tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat afkoelen.
Maak met een vork inkepingen over de lengte van de komkommer. Snij hem vervolgens overdwars doormidden, verwijder de zaadlijsten en snij de helften in plakjes. Snij ook de radijsjes in plakjes. Hak de koriander fijn. Giet de azijn door een zeef over de groenten in een kom, hussel alles door elkaar en laat de smaken intrekken.