Uit haar boek A la Minute maakt Mari Maris een stevige schotel van verschillende soorten biet, Le Puy linzen en kastanjechampignons.
Mari’s boek kun je met deze link bestellen en als je dat doet help je Foodtube (en Mari natuurlijk) zonder dat het jou iets extra kost
Dit is het recept uit het boek:
Biet met linzen
2 middelgrote uien, gesnipperd
3 dikke tenen knoflook, fijngesneden
4 middelgrote, rauwe bieten, liefst verschillende soorten, 3 in brunoise, 1 in frieten
300 g groene linzen
8 (blik)tomaten, in brunoise
ca. 5 dl lichte kruidenbouillon
300 g kastanjechampignons, gehalveerd
20 takjes kervel, koriander of basilicum, gerist en grof gehakt
olijfolie
Bieten en linzen lijken een beetje op elkaar, qua smaak dan. Allebei een beetje aards,
diep, wat zal ik zeggen, donker van smaak? Warmbruin? Net als kastanjechampignons,
die doen we er dus bij. En wat tomaat om het geheel fris te houden.
Verwarm een ruime koekenpan met een beetje olie. Fruit er de ui, knoflook en biet in.
Meng als de ui glazig begint te worden de linzen erdoor en voeg als die glanzen de
tomaat toe.
Blus na een minuutje af met kruidenbouillon tot de linzen een centimeter onder het vocht
staan. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat in 20 à 25 minuten gaar pruttelen.
Bak dan op hoog vuur in een tweede koekenpan met wat olie de champignons mooi
bruin en verdeel ze over de linzen. Maak af met peper & zout en de kruiden naar smaak.
VARIATIE
Voor wie sausbehoefte heeft: er zou prima romanesco of pesto bijpassen
Nog een leuk recept met biet? Dit maakt Teun Schmeddes van Bambino ermee.