Gerechten

Delen:

Kunstenaar/ontwerper/kookboekauteur Maroeska Metz maakt eerst klassieke bitterkoekjes, om er vervolgens een heerlijke bitterkoekjespudding mee te maken. Beide recepten vind je hieronder.

Maroeska organiseert ook vijfdaagse kookcursussen in Toscane, kijk daarvoor op Triptoscana.com.

BITTERKOEKJES

Glutenvrij | Lactosevrij |

Dit recept is heerlijk en heel makkelijk, vermits je de aanwijzingen goed opvolgt..

Bittere amandelen zijn moeilijk te krijgen, een zoektocht op internet levert vaak wel wat op, en anders even een mailtje naar info@maroeska.com… van verklap ik je mijn geheime adresje..

Tijd | 30 minuten

Nodig | Keukenmachine

Porties |17 bitterkoekjes

200 gram amandelen of amandelmeel

40 gram bittere amandelen

200 gram poedersuiker

2 eiwitten

2 gram zout

Alles in de keukenmachine tot een taai deeg draaien,  gebruik je hele amandelen, dan eerst met de suiker fijn malen en dan pas de eiwitten toevoegen. Het deeg moet spuitbaar zijn maar beslist niet slap, desnoods enkele druppels water toevoegen. Een te slap deeg geeft uitgezakte koekjes, dan zijn ze nog steeds lekker en ook bruikbaar voor in de pudding, maar….Met een spuitzak met gladde spuitend (10-12mm) koekjes spuiten op een siliconen mat of bakpapier.

Het puntje (door het spuiten) even met een natte vinger indrukken. Afbakken in voorverwarmde oven op 220  graden 10 minuten. De koekjes moeten lichtbruin en een beetje opengebarsten zijn en de binnenkant nog zacht. (Laat je ze te lang in de oven dan worden de keihard..).Meteen uit de oven halen, even wachten tot ze loslaten en meteen in een trommel doen. Door het condens vocht blijven ze slap, dat is de bedoeling.

Op Foodtube laat Maroeska je ook zien hoe je vegan bitterkoekjes maakt.

BITTERKOEKJESPUDDING

Vegetarisch | Glutenvrij

Dit is zo’n heel ouderwets toetje waar ik dol op ben. Het lekkerste wordt de pudding met zelfgemaakte bitterkoekjes (of van een goede bakker) en het gebruik van een mooie rum,  je kunt uiteraard ook Calvados of Armagnac  of iets dergelijks gebruiken.

Tijd | 60 minuten

Nodig | Keukenmachine

| Een puddingvorm van ca 1,5 liter inhoud

1 liter melk

70 gram suiker

80 gram custard

(1 theelepel vanillesuiker)

0,7 dl calvados of rum

13-15 bitterkoekjes

Terwijl de bitterkoekjes afkoelen kan ondertussen de pudding gemaakt worden. Een puddingvorm vullen met koud water en weg zetten.

¾ liter melk opzetten met de vanillesuiker. ¼ liter melk met de custard en de suiker goed doorroeren zodat de klonten er uit zijn. Als de melk heet is, het custard mengsel er bij gieten onder voortdurend roeren. Laat het mengsel ongeveer 4 minuten doorkoken. Haal daarna de pan van het vuur.

Neem een diep bord, schenk daar de rum in, laat de bitterkoekjes een voor een de drank opnemen. Het water uit de puddingvorm gieten, maar de vorm niet afdrogen. Een laagje pudding in de vorm gieten, daarop ongeveer 3-5 bitterkoekjes leggen, dan weer pudding, etc. De resterende rum langs de rand van de pudding gieten. Deze goed af laten koelen en storten.

 

 

Gerelateerde artikelen