Gerechten

Delen:

Uit haar nieuwe boek A la minute maakt Mari Maris bloemkoolfondue.

Dit is het recept zoals het in A la minute staat:

Kaas, mosterd, bloemkool. Daar is iets mee, die hebben wat met elkaar. Dat zit zo, mosterd en bloemkool zijn directe familie, dat weet uw neus. Hang ‘m maar eens boven de kom als u rauwe bloemkool maalt: mosterd. En mosterd past per­ fect bij kaas, denk maar aan een plankje kaas met mosterd, of bloemkool met kaassaus dat niet voor niets een klassieker is. Net zo’n klassieker als kaasfondue, waar je dan weer heel goed bloemkool in kunt dopen. M’enfin, nóg beter is het als je de bloemkool met wat kaas tot fondue mengt. Dan heb je één smeuïge, gelukzalige pan. Genoeg geouwehoerd. Mosterd bij de maaltijd, maar dan in de vorm van bloemkool.

BLOEMKOOLFONDUE (MET EEN BEETJE KAAS)

800 g (een niet al te grote) bloemkool, bewaar het blad

2 flinke tenen knoflook, fijngehakt ca. 3 dl volle melk

400 g tomaten, in blokjes (dat mag uit blik zijn en is er dan 1)

150 g extra belegen kaas, geraspt 1 volle eetl bloem

mespunt zuiveringszout, ofwel baking soda

10 takjes basilicum, gerist en gehakt

eventueel:
1 à 4 raspjes bio-citroen

voor erbij:
knapperig brood, crackers, tortilla- chips, reepjes groenten van paprika en bleekselderij tot een vork vol rauwe spinazie; alles dat te dopen is.

Hak in de keukenmachine op pulsestand de helft van bloemkool tot brokjes zo groot als tuinbonen. Doe die in een pan (neem een veel te hoge, u zult straks zien waarom) met dikke bodem en rooster ze (zonder vet) tot er kleine schroeiplekjes ontstaan. Draai het vuur uit.

Maal in de keukenmachine de rest van de bloemkool en de knoflook helemaal glad. Voeg dan steeds een beetje melk toe tot het een gladde puree is van yoghurtdikte.

Voeg de puree toe aan de geroosterde bloemkool in de pan en zet die op middelhoog vuur. Meng de tomaat en de kaas erdoor. Roer goed los vanaf de bodem, terwijl het geheel opwarmt en de kaas smelt. Laat zachtjes pruttelen, zo tussen de 10 en 20 minuten. Hoe korter, hoe pittiger. Roer steeds goed los vanaf de bodem.

Schep de bloem in een niet al te vol espressokopje met water en roer met een vork tot een glad papje. Schenk al roerend in de pan tot de fondue een mooie dikte heeft en laat nog 2 minuten zachtjes doorkoken. Meng dan in het kopje het zuiveringszout met wat water en roer dat door de fondue; die gaat daardoor nu enorm bruisen in de pan, in plaats van straks in uw maag. Als het uitgebruist is, na een minuutje ofzo, kan het vuur uit.

Maak af met peper & zout, basilicum en eventueel 1 tot 4 raspjes citroen. Ik vind dat laatste een funky extraatje geven, mijn tafel- genoot deed het aan de punt van een raketijsje denken. Doop er vervolgens alles in dat u lekker vindt, probeer vooral ook in repen gesneden bloemkoolblad (dat wat u apart had gehouden).

VARIATIE

Rooster een volle eetlepel komijn- zaadjes met de bloemkool mee en vervang de basilicum door tijm of koriander.

 

 

 

 

 

Je kunt Mari’s nieuwe boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube zonder dat het jou iets extra kost.

Gerelateerde artikelen