Gerechten

Delen:

Emma de Thouars, auteur van het succesvolle kookboek Amazing Asia, maakt een Chinese hamburger, die nogal wat verschilt van het Amerikaanse voorbeeld. Emma maakt zelf à la minute de broodjes en voor het vlees gebruikt ze varkensbuikspek dat in Chinese kruiden gaargesudderd is. Verder bedient ze zich van een batterij sauzen uit de toko.

Je kunt Emma’s boek met deze link bestellen en als je dat doet help je niet alleen Emma en Foodtube, maar ook een fysieke, zelfstandige boekhandel zonder dat het jou iets extra kost.

Dit is het recept uit Amazing Asia:

Chinese hamburger
Personen: 4
Bereidingstijd: 3 uur
Ingrediënten
Brood
250 g bloem
1 theel. gist
1 theel. lichtbruine basterdsuiker
Vlees
650 g buikspek
3 bosuien
9 cm gember
4 eetl. Shaoxing rijstwijn
2 eetl. lichte sojasaus
1 eetl. donkere sojasaus
1 eetl. Sichuanpepers
1 kaneelstokje
2 steranijs
10 g kandijsuiker of lichtbruine basterdsuiker
Samenstellen
¼ komkommer
1 handvol koriander
Bereidingswijze
Maak het brood door alle ingrediënten in een kom te mengen met 120 milliliter warm water.
Kneed het met de hand 3 minuten tot een stevig deeg. Dek af met een theedoek of
vershoudfolie en laat 1 tot 1 ½ uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Doe het buikspek in een grote pan en met net zo veel water tot het helemaal onder staat.
Breng aan de kook, giet af en spoel het vlees af onder de koude kraan. Zo spoel je de meeste
onzuiverheden eraf.
Doe het vlees terug in de pan samen met de rest van de ingrediënten en net zoveel water
totdat het onder staat. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat 2 uur lang zachtjes
stoven.
Verdeel het deeg als het is verdubbeld in volume in 4 delen. Rol een stuk deeg uit in een
dunne reep van 5 bij 20 centimeter. Je hoeft hierbij het werkblad niet te bestuiven met
bloem, omdat het deeg zo stevig is plakt het niet. Vouw het deeg over de breedte
doormidden en rol het deeg op tot de vorm van een slak.
Duw met je handen iets platter en rol uit tot een rond broodje. Verhit een koekenpan op
halfhoog vuur. Bak de broodjes in een droge pan circa 4 minuten per kant.

Haal het vlees zodra het gaar is uit de pan en snijd in kleine blokjes. Meng het met wat
vleessappen uit de pan (ik gebruik op deze hoeveelheid 8 eetlepels, maar het is maar net
hoe sappig je het wil) en breng op smaak met het zout.
Snijd ondertussen de komkommer julienne en hak de koriander (inclusief de steeltjes) fijn.
Schep om te serveren lekker veel vlees in elk broodje en top af met de komkommer en
koriander.

 

Ken je overigens de smashburger al?

Gerelateerde artikelen