Jigal Krant (auteur van TLV, het prijswinnende kookboek over de keuken van Tel Aviv) maakt choemoes en rekent af met vooroordelen en misconcepties over het Midden-Oosterse smeersel. Want wist je of er olijfolie in of alleen over gaat? En of je net zo goed kikkererwten uit blik als zelfgeweekte kunt gebruiken?
Voor 6 personen
250 g gedroogde kikkererwten
2 zakjes baksoda (à 5 g)
2 tenen knoflook, geperst
275 g rauwe techina
sap van 1 tot 1,5 citroen
1 tl zout
1 takje bladpeterselie
snuf paprikapoeder
Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim water met een zakje baksoda
erin opgelost. Giet af en breng de erwten met schoon water en het tweede
zakje baksoda aan de kook. Zorg dat ze ongeveer 3 centimeter onder staan.
Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. De erwten zijn klaar als ze uit
elkaar beginnen te vallen. Ga uit van ongeveer 45 minuten, maar schrik niet als
het twee keer zo lang duurt. De ene kikkererwt is zogezegd de andere niet. Vis
halverwege 1 eetlepel beetgare kikkererwten uit de pan, om mee te garneren.
Vang bij het afgieten van de kikkererwten het kookvocht op. Pureer de erwten
als ze enigszins zijn afgekoeld in de keukenmachine en voeg de knoflook,
rauwe techina en het sap van 1 citroen toe. Laat de keukenmachine minstens
10 minuten draaien. Voeg kleine scheutjes kookvocht toe om de choemoes
te verdunnen, maar laat hem net iets dikker dan de smeuïge puree die hij
uiteindelijk moet worden.
Breng op smaak met ongeveer een theelepel zout en misschien nog wat citroensap.
Goed proeven is cruciaal! Pas als de choemoes perfect op smaak is, verdun
je die met nog wat kookvocht tot zijn gewenste dikte.
Bewaar de choemoes, als je die niet gelijk serveert, afgedekt in de koelkast en
proef voor het opdienen nog eens. Meestal is er extra zout en citroensap nodig
voor de smaak en een scheutje kookvocht voor de consistentie.
Smeer de choemoes met de bolle kant van een lepel mooi uit over een bord.
Vorm een kratertje in het midden. De truc is om de lepel stil te houden en het
bord te draaien. Plaats de apart gehouden kikkererwten in het kratertje en vul
met olijfolie. Mocht je vergeten zijn om kikkererwten achter te houden, trek
dan gerust een klein blikje kikkererwten open. Voor het garneren kan dat geen
kwaad. Bestrooi met fijngehakte blaadjes peterselie en paprikapoeder.