Gerechten

Delen:

De frikandel is de populairste Nederlandse snack, maar er zijn ook mensen die nog nooit een frikandel gegeten hebben omdat ze vermoeden dat daar alleen koeienogen en varkenstandvlees in zit. In werkelijkheid valt dat wel mee, weet Timo de Beurs. Hij is patron cuisinier van restaurant Slagerij de Beurs in Amsterdam en telg uit een eeuwenoude slagersdynastie. Timo wilde een frikandel op de kaart en hij is het uiteraard aan zijn stand verplicht om die zelf te maken. Zeker niet van koeienogen, maar van eersteklas ingrediënten.

Dit zijn de verhoudingen:

200 gram kipfilet

50 gram vet varkensvlees

50 gram mager varkensvlees

50 gram gerookt spek

draai dit alles 2 keer door de gehaktmolen door de fijnste plaat

doe het ontstane gehakt in de keukenmachine met

5 gram uienpoeder

5 gram nootmuskaat

5 gram piment

5 gram witte peper

4 gram zout

een handje ijsblokjes

schep het geblenderde gehakt in een spuitzak

spuit de frikandel op en rol stijf op in keukenfolie

snij daarvan frikandellen van 18 cm lengte

verwijder het plastic en pocheer de frikandellen in runderbouillon waar wat koffiepoeder bij gemengd is voor de kleur

met de bouillon tegen de kook aan komen de frikandellen na plm  10 minuten gaar bovendrijven

draai de frikandellen eventueel weer in plastic om ze recht af te laten koelen

frituur de afgekoelde frikandel op 180 graden

de frikandel is klaar als die bruin is en gaat drijven

 

 

print
Gerelateerde artikelen