Rotisserie Rijsel is in ruim vier jaar tijd een begrip geworden in Amsterdam. Treffend gesitueerd in een leslokaal van een voormalige huishoudschool biedt Rijsel de klassieke ‘gewone’ keuken. Denk aan gebakken aardappeltjes, een kippetje van de grill of een biefstuk in rode wijnsaus en dat alles in hoge kwaliteit. Dat doet de eetzaal van Rijsel twee keer per avond volstromen, niemand minder dan Robert Kranenborg tipt Rijsel zelfs voor een Michelinster.
De opmerkelijkste wederopstanding in de keuken van Rijsel is de huzarensalade, in de afgelopen decennia verworden tot stoplap van de saladefabriek en schrik van het tankstation.
Iwan Driessen, chefkok van Rijsel, ontfermde zich over het hopeloos verweesde slaatje en blies het nieuw leven in. Zo ontstond een voorgerecht waar dagelijks tientallen liefhebbers voor omfietsen.
In de video vertelt Iwan over de herkomst en herrijzenis van een klassieker.
Ingrediënten:
ongeveer 180 gram sukade- of riblappen
1 ui
1 blaadje laurier
1 kruidnagel
2 eieren
60 gram doperwten (diepvries)
60 gram wortel (gesneden in blokjes zo groot als doperwten)
60 gram aardappelblokjes (idem)
mayonaise met mosterd (zelf gemaakt of van Amora dan wel Devos Lemmens)
paprikapoeder
1 krop sla
zure cornichons en zilveruitjes
-Zet het vlees op met een halve liter water, een ui, een blaadje laurier en een kruidnagel. Laat 2 uur zachtjes koken.
-Haal het vlees eruit, laat het afkoelen en snijd fijn.
-Kook de bouillon in tot hij stroperig dik is, meng het fijn gesneden vlees erdoor, breng op smaak met zout en peper (of gebruik alleen het vlees en bewaar de bouillon om er kroketten van te maken).
-Kook de eieren 8 minuten in kokend water. Haal ze eruit, laat ze even schrikken onder koud water en laat ze afkoelen.
-Laat de doperwten ontdooien, ze hoeven niet gekookt te worden.
-Kook de aardappel- en de wortelblokjes in zo min mogelijk gezouten water beetgaar.
-Meng vlees en groenten door elkaar. Maak aan met de mayonaise en peper en zout naar smaak. Gebruik niet te veel mayonaise: de consistentie moet zo vast zijn dat de huzarensalade niet inzakt.
-Maak een rond vormpje met je handen of een stekertje.
-Pel de eieren en snijd ze doormidden.
-Leg op elk slaatje een half ei. Dek dat af met mayonaise die een klein beetje met water is verdund.
-Bestrooi met paprikapoeder.
-Garneer met blaadjes kropsla, cornichons en zilveruitjes.