Net als bijvoorbeeld in Wales ziet men ook te Ierland gras als zo’n beetje het belangrijkste lokale product. Het is er in overvloed, niet in de laatste plaats doordat het zo overvloedig beregend wordt en het geeft de ruimte voor extensieve veeteelt. Ziedaar de claim to fame van Iers rundvlees. De koeien grazen van maart tot oktober buiten, de in de winter verzamelde mest kan worden uitgereden op delen die dat jaar niet begraasd worden. Land genoeg.
Omdat de Black Angus koe wereldwijd bekendheid geniet en er veel vlees als Irish Black Angus geexporteerd wordt, zou je denken dat er in Ierland vooral Black Angus te vinden is, maar zo is het ook weer niet. Simmental en Charolais kom je er vaker tegen, zoals veehouder Billy Nicholson in de video vertelt. In het abattoir van ABP, waar veel exportvlees vandaan komt, worden alle koeienrassen door elkaar geslacht en speelt Black Angus ook al geen hoofdrol.
Martijn Kajuiter, de Nederlandse chefkok van The Cliff House in Ardmore, betrekt zijn Black Angus van de lokale, zelfslachtende slager. Hij laat zien hoe hij de rib eye op zout bereidt en hoe de ossenhaas in het restaurant met beef tea geserveerd wordt.