Gerechten

Delen:

Wie geen balkon op het zuiden, blijvend vrij uitzicht, mogelijkheid tot open haard of dakterras kan aanbieden, maar toch zijn huis graag wil verkopen, zal een appeltaart moeten bakken. Aan de geur van versgebakken appeltaart worden krachten toegedicht die tonnen uit portemonnees kunnen wrikken. Het is op z’n minst een verkoopmiddel zonder schaduwzijden, vooral nu huizen langer te koop staan leer je zo in elk geval goed appeltaarten bakken.

De aantrekkingskracht van appeltaart is de combinatie van fris fruit -inclusief een aura van gezondheid- en een boterige koeksensatie. Hoewel ik adressen ken waar men scoort met een halfgare bodem, is een krokante bodem toch het ideale fundament van een hoog opgetaste fruitvulling. Alleen zul je iets aan de constructie van de taart moeten doen om de bodem krokant te houden want de appelen laten bij het bakken hun vocht los en dat heeft de sterke neiging om de taartbodem te doordrenken.

Twee jaar geleden demonstreerde pâtissier Cees Holtkamp, de vader van de Holtkamp garnaalcroquet, mij een methode waarmee je bij het appeltaarten bakken niet alleen de bodem droog houdt, maar ook een extra smaakelement toevoegt. Met een dunne laag amandelspijs op de bodem is de taartvloer geisoleerd en wordt-ie krokant.

Droge kelder, geïsoleerde vloer, het moet een makelaar ook aanspreken als verkoopargument, ook al geldt het alleen voor de taart.

Het recept voor de benodigde amandelspijs en het recept voor zelfgemaakte abrikozenjam staan ook op Foodtube, het recept van de taart staat hieronder. Het recept komt uit Holtkamps boek De Banketbakker.

Na tien jaar is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen. Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube, terwijl het jou niets extra kost.

Ingrediënten

125 grambasterdsuiker
125 gramboter
3 gramzout
2,5eieren
2eidooiers
eetlepelwater
250 grampatent bloem
10 grambakpoeder
100 gramsuiker
60 gramgesmolten boter
30 grammaïzena
1uitgeschraapt vanillestokje
150 gramamandelspijs
1 kgjonagold appels, uitgeboord en geschild in blokjes
1 potjeabrikozenjam

Kooktijd

120 minuten

Aantal personen

8 personen

Bereiding:

Meng de boter, suiker en het zout met de mixer doorelkaar. Voeg het ei toe en meng ook deze met de mixer. Meng de bloem en de gezeefde bakpoeder door dit mengsel en voeg ook het water toe. Blijf mixen. Kneed de deegkruimels op tafel tot een mooi deeg en laat het een uur rijpen in aluminiumfolie in de koelkast.
Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Kneed het deeg goed met de hand nadat het in de koeling heeft gerijpt. Rol het uit met een beetje bloem tot het ongeveer zo dik is als een euro. Rol het deeg op de rolstok, laat het zakken in een ingevette bakvorm en snijd het overtollige deeg af. Rol het amandelspijs uit en verdeel dit op de bodem van de bakvorm. Verdeel de appels over het deeg in een bolvorm. Voeg de eieren, dooiers en de suikers bij elkaar en doe hier de vanille bij, mix dit door elkaar met een garde. Smelt de boter en voeg dit toe aan het mengsel met de maïzena. Goed mixen tot een mooi geheel zonder klontjes. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de appels.
Zet de taart ruim een uur in de oven. Let goed op de temperatuur of het niet hoger of lager moet. Verwarm de abrikozenjam in een steelpan met dikke bodem en knijp er een passievrucht in uit. Bestrijk de taart met de warme jam met een kwastje.

Tips: Maak van de uitgeschraapte vanillestokjes vanillesuiker door ze in een jampotje te doen met suiker en het een maand te laten staan.

Eind 2020 is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen. Wil je een door Holtkamp zelf gesigneerd exemplaar? Dat kan.  Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube èn een fysieke boekwinkel terwijl het jou niets extra kost.

Gerelateerde artikelen