Gerechten

Delen:

Jigal Krant, auteur van twee kookboeken over de keuken en de smaken van Tel Aviv, maakt van populair streetfood (sabbich in een pitabroodje) een elegant en oogstrelend voorgerecht. Het recept staat niet in zijn boeken, de onderdelen wel. Zo heb je de op de vlam geroosterde aubergines nodig, techina en de amba-saus die je allemaal op Foodtube kunt vinden.

Voor de gefrituurde aubergineblokjes heb je nodig:

8 el panko

1 el za’atar

1 el sesamzaad

100 g kikkererwtenmeel

1 grote aubergine

Zonnebloemolie of arachide olie

Meng de panko, za’atar, sesamzaad en 2 thee­ lepels zout in een diep bord. Klop in een kom met een garde het kikkererwtenmeel en 150 milliliter koud water tot een papje. Geef het wat tijd, het duurt even voordat het meel al het water heeft opgenomen. De gewenste consistentie is als die van een losge­klopt ei.

Schil de aubergine, snijd uit het dikste gedeelte van de aubergines 4 vingerdikke plakken. Snij die in grote dobbelstenen, bestrooi ze met zout en haal ze achtereenvolgens door het meelpapje en de panko. Druk goed aan.

Verhit de olie tot 190 garden en frituur de aubergineblokjes tot ze rondom mooi goudgeel zijn.  Houd de blokjes warm in de oven (100 graden) op een met keukenpapier beklede schaal totdat ze allemaal gebakken zijn.

Het boek ‘Land zonder melk en honing’ is een vegan versie van zijn prijswinnende boek TLV dat ook geïnspireerd is door de keuken van Tel Aviv.  Je kunt een exemplaar van Land zonder melk en honing bestellen met deze link en als je dat doet help je niet alleen Foodtube maar ook een zelfstandige (kook)boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.

 

 

Gerelateerde artikelen