Gerechten

Delen:

Uit zijn boek ‘Land zonder melk en honing’, een vegan versie van zijn prijswinnende boek TLV dat ook geïnspireerd is door de keuken van Tel Aviv, maakt Jigal Krant een elegant gerecht met koningsoesterzwam. Je vindt het recept hieronder. Je kunt een GESIGNEERD exemplaar van Land zonder melk en honing bestellen met deze link en als je dat doet help je niet alleen Foodtube maar ook een zelfstandige (kook)boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.

Je hebt voor vier personen nodig:

4 koningsoesterzwammen
2 tl shiro miso
extra vergine olijfolie
1 stokje zoethout
isot biber
en een crème brûlée- of gasbrander (te koop bij de keukenspeciaalzaak en in bouwmarkten)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd indien nodig de zanderige uiteinden van de koningsoesterzwammen af. Halveer de paddenstoelen in de lengte. Kerf de snijkanten met een scherp mesje kruisgewijs in. Doe dit niet te diep, een lichte incisie werkt het beste. Smeer met een (palet)mesje ®˘ theelepel miso heen en weer over de ingekerfde zijde van de paddenstoelen zodat het meeste in de groeven belandt. Kwast de paddenstoelen rondom in met olijfolie en leg op hun bolle zijde op een ovenschaal. Zet, afhankelijk van de grootte, 10-15 minuten in de oven. Haal de koningsoesterzwammen uit de oven en laat 3 minuten rusten. Schroei beide kanten van de paddenstoelen met de crème-brûléebrander gedurende 10 seconden. Laat de randen en inkervingen donker kleuren. Bestrooi met een bescheiden snuf zout. Verdeel de koningsoesterzwammen over vier borden en rasp met een fijne handrasp of nootmuskaatrasp wat zoethout eroverheen. Zoethout is vele malen sterker dan suiker, dus een klein beetje is al genoeg. Bestrooi met een snuf isot biber.

Gerelateerde artikelen