Gerechten

Delen:

Uit zijn boek TLV Vegan (a.k.a. Land zonder melk en honing) maakt Jigal Krant macarons van falafel.

 

Dit is het recept voor 24 falafelmacarons:

(eerder gaf Jigal een complete falafel masterclass waarvan dit het eerste deel is, waarin je ziet hoe je falafel maakt)

FALAFEL

VULLING

1 el haver-crème fraîche

3 el rauwe techina 

1 minikomkommer, ragfijn gehakt

1 el fijngehakte dille

1 el citroensap

VERDER NODIG

spuitzak met glad spuitmondje

falafeltang (wenselijk)

Week de kikkererwten minimaal 12 uur in ruim water.

Pureer de uitgelekte kikkererwten in de keukenmachine fijn, maar

niet tot pap. Zet apart in een grote kom. Pureer hierna de ui, knoflook,

jalapeno, verse kruiden, specerijen, het citroensap en 1 theelepel

zout en voeg bij de kikkererwten. Kneed goed door elkaar. Heb je een

falafeltang, voeg dan ongeveer 50 milliliter water toe. Heb je geen

falafeltang, dan kun je het beslag beter wat droger houden, zodat je er

balletjes van kunt draaien.

Meng voor de vulling de haver-crème fraîche, techina, komkommer, dille en

het citroensap tot een dikke brij. Verdun eventueel met een spat water,

maar pas op dat de vulling niet te dun wordt. Doe de vulling in een

spuitzak met een glad spuitmondje en leg klaar.

Meng de twee soorten sesamzaad in een ondiep schaaltje.

Verhit de olie tot 180 graden. Heb je net als ik geen frituurpan, gebruik

dan een steelpan of kleine wok met een kookthermometer. Vooral die

met een pin aan een snoertje zijn handig.

Frituur eerst 1 testballetje. Vul de falafeltang met beslag, strijk af met

een keukenmes, druk in het sesamzaad en wip in de hete olie. Beschik

je niet over een falafeltang, vorm dan een mal door de vingertoppen

van je duim en wijsvinger tegen elkaar te houden en draai met je

andere hand daartussen een afgeplat balletje ter grootte van een

damsteen. Frituur het testballetje, dat dus feitelijk een schijfje is, in

4-5 minuten goudbruin. Proef en voeg zo nodig zout of water toe aan

het beslag. Frituur vervolgens de balletjes in kleine porties, zodat de

temperatuur van de olie niet te ver zakt. Houd warm in de oven

(100 graden) op een met keukenpapier beklede schaal totdat alle

balletjes klaar zijn.

Halveer de falafelballetjes over de lengte met een scherp mes en spuit

een toefje van de vulling op de onderste helft. Bedek met de bovenste

helft en steek er een houten prikker door.

Je kunt een GESIGNEERD exemplaar van Land zonder melk en honing bestellen met deze link en als je dat doet help je niet alleen Foodtube maar ook een zelfstandige (kook)boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.

Gerelateerde artikelen