Eten

Delen:

Malabi zou je kunnen karakteriseren als het monatoetje van Tel Aviv. Geen wonder dus dat het te vinden is in TLV, het (kook)boek van Jigal Krant dat de keuken van Tel Aviv bezingt. Als je halverwege de productie van malabi staakt, heb je een warm winterdrankje met de titel sachlab.

 

Voor 8 personen

1 liter volle melk

100 g suiker

250 ml slagroom

2 el rozenwater

75 g maïzena

50 g pistachenoten

100 ml granaatappelsiroop (grenadine)

3 el geraspte kokos

granaatappelmelasse, optioneel

 

Schenk ongeveer driekwart van de melk in

een steelpannetje en breng met de suiker en

de slagroom aan de kook.

Klop ondertussen met een garde de overige

melk met het rozenwater en de maïzena tot een

glad papje. Giet dit bij de hete melk en draai het

vuur iets terug. Blijf roeren, zodat het geheel

niet aankoekt. Net op het moment dat je denkt

dat er niets meer gaat gebeuren, zal je de room

ineens dikker zien worden. Blijf nog ruim

1 minuut roeren voordat je het vuur uitzet.

Verdeel de hete room over acht glaasjes en

dek onmiddellijk af met plasticfolie. Of gebruik

kleine weckpotjes die je direct sluit. Daarmee

voorkom je dat zich een velletje vormt. Laat

ten minste 2-3 uur, maar liefst een (halve) dag

opstijven in de koelkast.

Rooster de pistachenoten in een droge

koekenpan totdat ze beginnen te kleuren.

Laat afkoelen en hak grof.

Maak de malabi voor serveren af met een

scheutje siroop, pistachenoten en kokos.

Meng eventueel wat granaatappelmelasse

door de siroop om deze wat dikker en iets

minder zoet te maken. Drink er espresso bij

of, beter nog, Turkse koffie.

Gerelateerde artikelen