Gerechten

Delen:

Mari Maris, auteur van De Groentebijbel, maakt een mousse van doperwten die heerlijk is op een toastje, maar ook heel goed gecombineerd kan worden met pasta of aardappelen. In het Nederlands zou ze het ‘doperwten-meuk’ noemen, maar in het Frans klinkt dat eleganter: tambouille. Een doperwtentambouille dus. Het recept komt uit De Groentebijbel. Hoe je met deze crème quenelles maakt die je kunt bakken in de pan of de oven laat Mari je in deze video zien.

 

Doperwtentambouille

150 g doperwten, vers (of ’s winters met ontdooide, als u geen geduld hebt, kunt u ze even in kokend water dompelen)

1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt

kneepje citroensap

2 à 3 takjes tijm, gerist en gehakt

eventueel: 1 tot 3 el roomkaas (zoiets als Philadelphia)

 

Pureer de erwtjes en de knoflook, meng met zoveel roomkaas dat het een smeuïge massa wordt. Maak op smaak met citroensap, tijm en peper & zout. Komijnpoeder in plaats van tijm is ook lang niet gek.

– Eigenlijk lenen alle bonen en erwten zich voor zo’n pasta (denk aan borlottibonen, krombekbonen, tuinbonen, witte bonen, kapucijners of kikkererwten). Kan diepvries zijn, of vers (héél lekker), gedroogd (uiteraard voorgeweekt en gegaard, dus niet voor mensen die nú zomer willen vieren) of uit een pot (vind ik om de een of andere reden minder wee dan uit blik).

– Kruiden kunt u variëren, van tijm en salie tot maggi (lavas) of peterselie, en van ras el hanout tot pimentón (al dan niet picante).

Gerelateerde artikelen