Gerechten

Delen:

Mari Maris, auteur van De Groentebijbel, maakt malanzane alla parmigiana, maar ze besteed minder tijd aan de voorbereiding dan men in Parma gewend is.

Melanzana Parmigiana

 

1 grote aubergine in de lengte in plakken van 3 à 4 mm, gezweten (met zout bestrooien, na een uurtje afspoelen en afdrogen)

5 dl passata (zo’n pak dikke tomatensaus)

1 middelgrote ui

2 à 3 tenen knoflook, dun gesneden

10 takjes basilicum, gerist en gehakt

60 g parmezaan, geraspt

1 à 2 bollen mozzarella, in dunne plakken

 

Maak de passata op smaak met ui, knoflook, peper & zout en basilicum, dat kan gewoon rauw en koud; garen gebeurt vanzelf in de oven. Vet een ovenschaal in en leg daar een laag aubergine in, bedek met de tomatensaus en verdeel er de twee kaassoorten over. Stapel zo door tot de schaal vol is, eindig met een laag kaas. Bak in circa 40 minuten in een oven van 180 ºC tot de aubergine gaar en de korst mooi bruin is.

Als je er stukken van wilt snijden, kun je hem het beste een dag van tevoren maken: hij wordt dan steviger. Verwarm ze de volgende dag uit elkaar gezet in de oven, zodat ze ook van binnen goed heet zijn, voordat de bovenkant zwart is.

 

Variaties:

Italianen stapelen de plakken in een schaal die een nacht onder druk wordt gezet. Zij bloemen de plakken daarna en bakken ze aan twee kanten voor ze verder gebruikt worden. Wat mij betreft levert dit vooral meer werk en een zwaarder gerecht op.
– Voor een volledige maaltijd kun je ook lasagnevellen mee stapelen.

– Met kleine, ronde aubergines kunt je individuele porties maken. Snijd het kapje los, lepel het vruchtvlees eruit, meng met de rest van de ingrediënten en voeg eventueel een klein lepeltje bloem toe, voor extra stevigheid. Vul de aubergine en zet zo, al dan niet met kapje, in de oven.

 

Serveersuggesties: meestal wordt parmigiana geserveerd als voorgerecht; ik eet het ook graag als hoofdgerecht met pasta aglio olio of goed brood erbij. Het is ook een mooi garnituur.

Gerelateerde artikelen