Gerechten

Delen:

Van Mari Maris wordt wel beweerd dat ze de Nederlandse Ottolenghi personifieert. Nou vooruit, in een jurk dan. Mari werkt vanuit haar pittoreske Franse hoofdkwartiertje, omgeven door een groententuin. Dat kun  je ook wel zien aan de gerechten uit haar Groentebijbel (inmiddels de 10e druk!) en de reeks boeken die sindsdien van haar hand verscheen.

Ze mag dan overwegend vegetarisch koken, maar ze schuwt de room en de boter niet en ook de cognacfles heeft een eigen parkeerplaats naast het fornuis.

In deze eerste video voor Foodtube maakt Mari uiensoep en dat kan dan natuurlijk geen andere zijn dan een Franse uiensoep.

 

Het recept:

Klassieke Franse uiensoep

10 uien, in (halve) ringen

boter

2 tenen knoflook

5 takjes tijm, gerist en gehakt

1 blad laurier

2 à 3 eetlepels bloem

1,2 l groentebouilllon

0,5 dl cognac

1/3 stokbrood

60 g geraspte kaas, bijvoorbeeld gruyère

 

Zet de uien in een ruime pan met dikke bodem op zacht vuur aan met boter. Voeg de knoflook, laurier en tijm toe. Laat, af en toe los roerend van de bodem, in 20 à 25 minuten karamelliseren: de uien moeten lichtbruin worden. Strooi er bloem over tot alle ui een laagje heeft. Roer goed om en laat de bloem in circa 2 minuten garen. Voeg als het te droog wordt nog een klontje boter toe. Blus af met cognac en giet er al roerend de bouillon op. Breng aan de kook en maak op smaak met peper & zout. Draai het vuur laag en laat nog 10 minuten zachtjes koken. Maak ondertussen de kaascroutons: snijd dunne plakjes stokbrood, rooster ze aan één kant en leg ze met de geroosterde kant op bakpapier. Strooi er royaal geraspte kaas over en gratineer ze onder de grill of in een oven van180 ºC. Schep de soep in borden en leg er een crouton op.

 

Variaties:

-Minder klassiek maar ook lekker: voeg halverwege 5 tomaten in brunoise toe en maak af met basilicum.

– Houd de ui iets lichter van kleur en laat de bloem achterwege zodat de soep dunner blijft. Wrijf een flinke theelepel venkel- of korianderzaad fijn in de vijzel (of hak het met een koksmes) en meng het met peper & zout door olijfolie. Haal (stok)brood in brunoise door de olie; zorg dat de olie net opgenomen wordt, maar laat het brood zich niet helemaal volzuigen. Strooi er fijn geraspte Parmezaan over, voldoende om het brood ermee te ‘paneren’. Bak de croutons rondom goudbruin in een oven van 180 ºC of in een droge koekenpan. Strooi de croutons net voor serveren over de soep.

Gerelateerde artikelen