Gerechten

Delen:

Een slagroomtaart is een klassiek Hollands banketbakkersproduct. Zoet, vol en fruitig tegelijk, een soort gestold verjaardagsgevoel. Pâtissier Cees Holtkamp heeft het echt slagroomtaart recept en hij maakt deze klassieker uit zijn standaardwerk ‘De Banketbakker’ samen met zijn kleindochter Stella. Zijn presentatie is tegelijk een inleiding tot een aantal bakkersgeheimen als het kapselbeslag en de samenstelling van rumtrempeersiroop.

Na tien jaar is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen. Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube, terwijl het jou niets extra kost.

Ingrediënten

Kapsel:
4eieren
mespuntzout
100 gramkristalsuiker
5 gramgeraspte citroenschil
90 grambloem
10 grammaïzena

Taart:
het kapsel
500 gramslagroom
50 gramfijne tafelsuiker
150 gramabrikozenmoes of -jam
vers fruit

Kooktijd

60 minuten

Aantal personen

12 personen

Bereiding

Kapsel:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eieren met het zout, de suiker en de geraspte citroenschil au bain-marie luchtig op. Zeef de bloem en de maïzena en spatel dit erdoor. Vet een taartvorm van 25 cm diameter en 5 cm hoog in met boter en giet het beslag in de vorm. Bak het kapsel 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat goed afkoelen.

De taart:
Snij het afgekoelde kapsel  horizontaal in drie plakken. Klop de slagroom stijf met de suiker. Bestrijk de onderste cakelaag met een dikke laag slagroom. Verdeel hier vers fruit naar keuze over. Leg hier nog een laag kapsel over en bestrijk die met abrikozenmoes. Leg hier de laatste laag kapsel bovenop. Bestrijk de taart rondom met slagroom. Spuit tot slot wat rozetten slagroom op de taart en versier hem met vers fruit.

Tip: wil je de abrikozenmoes zelf maken? Bekijk hier het recept.

Gerelateerde artikelen