Gerechten

Delen:

Kunstenaar/ontwerper (en Heel Holland Bakt finalist) Maroeska Metz leert ons hoe zij focaccia maakt. Smakelijk platbrood dat je door slimme voorbereiding altijd bij de hand kunt hebben.

Dit is het recept uit Maroeska’s boek Hoe dan?

FOCCACIA

1 kilo bloem

20 gram gist

24 gram zout

een eetlepel suiker

Takjes rozemarijn

Olijfolie

Maldonzout

De gist met de suiker in lauw water oplossen. In de keukenmachine met de kneedhaak de bloem met het zout draaien totdat het zout vermengd is en dan de opgeloste gist toevoegen. Beetje bij beetje water toevoegen totdat het deeg als een bal loslaat en lekker soepel aanvoelt. Twee of drie platte ronde broden maken. Met de vingertoppen deukjes maken en zorgen dat de rand iets hoger is. In een glas 1,5 dl water 1,5 dl olijfolie mengen (eventueel met een staafmixer). Dit oliemengsel snel over de broden gieten – maar niet over de randen – zodat de kuiltjes vol staan. De rozemarijn erover verdelen. Minstens een paar uur laten rijzen(totdat je een soort bellen ziet ontstaan en het vocht volledig is opgenomen) of de broden ’s ochtend maken en in een zipzak(afsluitbare plastic zak) in de ijskast zetten en dan bakken bij thuiskomst. Vlak voor het bakken bestrooien met Maldon. Bakken in een voorverwarmde oven op ca. 200 graden 20-30 minuten.

Je kunt ook, als je er twee of drie bakt een afbakken de andere broden half dus heel lichtbruin meteen uit de oven in een zitzak overdoen, af laten koelen(condensvocht trekt dus weer in het brood) en invriezen. Op een ander tijdstip afbakken(niet op hoge stand! Oven op 150 graden, het brood moet kunnen ontdooien, anders krijg je een donkere buitenkant en bevroren van binnen….)

Meer van Maroeska op Instagram:  maroeskafood en eet.sla

of op  maroeskafood.com

Je kunt Maroeska’s boek hier bestellen en als je dat doet help je niet alleen Foodtube, maar ook een zelfstandige fysieke boekhandel.

 

Gerelateerde artikelen