Na Indorock en Indostok schreef Vanja van der Leeden een boek over haar behoorlijk gezonde keuken van alledag. Geen boekwerk dat je een bepaalde leer opdringt, maar een levenslustig boek vol gezonde eigenzinnige recepten met vooral de nadruk op lekker.
Uit dat boek maat ze een makkelijk recept, waarvoor ze de inspiratie opdeed op de Amsterdamse Nieuwmarkt. Daar vent een Fransman onweerstaanbare boekweit galettes uit, die hij à la minute maakt.
Je hebt nodig:
300 gram boekweltmeel (hoe beter de kwaliteit hoe beter je galette)
een halve theelepel zout
600 ml water (in delen toevoegen)
1 groot ei + 4 middelgrote eieren
neutrale olie, om te bakken
kimchi
8 eetlepels geraspte jong belegen of belegen kaas
tuinkers om te garneren
versgemalen zwarte peper
Doe het meel met het zout in een ruime kom. Schenk de helft van het water erbij en roer een
minuut of 5 met ferme slag door. Voeg de rest van het water en het grote ei toe en meng goed.
Dek de kom af met huishoudfolie en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast, maar liever nog
de hele nacht.
Neem 30 minuten van tevoren het beslag uit de koeling. Verhit een crêpepan of een koekenpan
en kwast in met een pietsie olie. Roer het beslag voor gebruik nog even goed door. Vul een
grote soeplepel voor twee derde en giet in de pan. Zwenk de pan fluks zodat het beslag hele-
maal uitloopt. Hoe dunner de galette, hoe lekkerder. Bak een aantal minuten op hoog vuur
Draai hem om met behulp van een spatel.
Breek een ei in het midden van de galette, spreid het wit met een vork uit tot aan de randen.
Bestrooi het eiwit met 2 eetlepels kaas en leg in het midden een pluk kimchi. Werk snel, want
het eiwit en de smeltende kaas fungeren als plakmiddel. Vouw nu de randen van de galette met
behulp van een spatel naar het midden tot een vierkant. Gaar nog een paar minuten tot het
eiwit gestold is, de kaas gesmolten is en de dooier nog zacht is. Bestrool met veel tuinkers en
zwarte peper. Heerlijk als lunch, laat ontbijt of makkelijk zaterdagsmaal.
Eigenlijk moet je een galette meteen zo uit de pan opeten. Eventueel kun je ze in een voorver-
warmde oven (zeg 90 graden C) warm houden terwijl je de overige galettes bakt.
TIP: Je haalt zo’n 8 tot 10 tot NO galettes uit het beslag. De andere kun je vullen met restjes uit de koelkast:
paddenstoelen, roergebakken cavolo nero en wat kaas of gekonfijte tomaatjes en gegrilde groenten
of je herhaalt de kimchi-et formule. Een zoete galette met fruit kan natuurlijk ook.
Je kunt INSANE bestellen met deze link en als je dat doet help je niet alleen Foodtube, maar ook een zelfstandige fysieke (kook)boekwinkel.
Vanja maakte voor Foodtube eerder een onweerstaanbare nasi goreng.
Wist je dat je kimchi makkelijk zelf kunt maken? Het duurt alleen even. Tim Doornewaard van restaurant Yokiyo laat het je zien.