Jigal Krant maakt een gerecht dat hij ontdekte bij een restaurant in Tel Aviv. Het wordt geserveerd op een stukje karton en het is misschien wel het allersimpelste gerecht uit Krants kookboek TLV dat, zoals de naam al doet vermoeden, aan de culinaire cultuur van Tel Aviv gewijd is.
Je hebt nodig:
6 flinke bieten
2 eetlepels geraspte verse moerikwortel
5 eetlepels crème fraîche
grof zou
extra virgine olijfolie
Zet de oven op de hoogste stand, liefst 300 graden
Wrijf de bietjes in met olijfolie en bak onafgedekt in de oven tot de schil volledig is verkoold.
Dit duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van je oven
Winterbieten hebben nog wat langer nodig
Keer de bietjes halverwege om
Pureer met de staafmixer de geraspte mierikswortel en de crème fraîche tot een gladde room
Laat de bieten tot kamer temperatuur afkoelen.
Peuter de verkoolde schil eraf, maar niet te rigoureus zodat de plakjes een mooi donker randje houden.
Snijd de bieten in flinterdunne plakjes. Een mandoline is hiervoor ideaal.
Verkreukel wat bakpapier en verdeel daar de bietencarpaccio over.
Bestrooi met grof zout en besprenkel met olijfolie.
Serveer met de mierikswortelroom.