Alleen al door de onuitsprekelijke naam met teveel pf’s spreken de hardaepfelpflutta tot de verbeelding. Smoutebollen van aardappel, dit is het recept voor zes tot acht personen (in Elzasser portionering berekend, je kunt er ook met z’n twaalven van eten):
2 1/2 kilo Roseval of Charlotte aardappelen
200 gram bloem
50 gram boter
-Schil de aardappelen, snijd ze in vieren, en kook ze in zout water.
-Laat, als ze gaar zijn, het water in twee minuten op hoog vuur verdampen en doe er de boter en de bloem bij.
-Prak de massa en hou daarbij de pan op het vuur. Blijf roeren zodat de puree droger wordt en het op de bodem van de pan licht begint te bruinen. Zet dan het vuur uit en laat een kwartier rusten.
-Rol ballen van de aardappelmassa of maak er tussen twee lepels die in de warme reuzel gedoopt zijn quenelles van.
-Rol de hardaepfelpflutta door de bloem en bak ze af in een mix die voor de helft uit olie en voor de andere helft uit boter of reuzel bestaat.
Advies van chef Schluraff: serveer naast een salade, of bij vleesschotels
In een nog iets rijkere variant wordt tweederde van de aardappelhoeveelheid als geraspte rauwe aardappel toegevoegd plus twee eieren. De ballen pocheren en opdienen met crème fraîche en gebakken spekjes.