Gerechten

Delen:

Joris Bijdendijk, chefkok van restaurant RIJKS* in Amsterdam, maakte een kookboek waarin het eten dat hij zijn familie thuis voorzet centraal staat. Uit dit boek, met de zelfverklarende titel  Bij Bijdendijk Thuis maakt hij in een handomdraai chocoladefondant.

Je kunt het boek van Joris, waarin naast recepten ook heel veel handige keukentips en wetenswaardigheden staan, bestellen met deze link. En als je dat doet help je Foodtube zonder dat het jou iets extra kost.

benodigdheden:

Voor de cake
100 g pure chocola
100 g boter (plus extra)
500 g kastanjecrème (blik)
3 eieren
bloem om te bestuiven

voor de crème anglaise
50 g suiker
5 eierdooiers (ca 100 g)
1/2 vanillepeul
300 ml slagroom

en verder
250 lobbig geslagen slagroom
250 g frambozen

ook nodig
cakevorm
keukenthermometer

Bereiding
Verwarm de oven op 150º C. Smelt voor de cake in een kom of pan de chocolade met de boter au bain-marie. Roer glad. Haal van het vuur en meng in een kom de kastanjepuree met het chocolade-botermengsel.
Klop in een kom de eieren los en een beetje luchtig en voeg ze geleidelijk aan toe aan het chocoladebeslag. Giet in een beboterde en met bloem bestoven cakevorm. Bak 20 tot 30 minuten. Doe dan even de mescheck: steek de punt van een dun mes in de cake. Trek deze er na 3 seconden uit. Als er geen beslag aan blijft zitten is de cake gaar. Zo niet, dan de cake nog even terug in de oven.
Klop intussen voor de crème anglaise in een kom de suiker met de eierdooiers tot een luchtig geheel. Schraap met een theelepel of mesje het merg uit de vanillepeul. Kook in een steelpan de slagroom met de vanillepeul en het merg en giet deze over de dooiers. Verwijder de vanillepeul. Giet het terug in de pan en verwarm heel rustig al roerend het mengsel tot 58ºC tot gewenste dikte. Ter vergelijking; denk aan een smoothie. Laat afkoelen.
Serveer plakken chocolade-kastanjefondant met de crème anglaise, lobbig geslagen slagroom en frambozen.

Gerelateerde artikelen