Gerechten

Delen:

Blanc manger is de Franse keukenterm voor de klassieke amandelpudding die Cees Holtkamp samen met zijn kleindochter Stella maakt. Terwijl de pudding in de koelkast opstijft maakt Cees een bijpassende abrikozencoulis, die met een simpele aanpassing in het recept ook als abrikozenjam kan dienen. En passant horen we waarom een goedkope puddingvorm vaak beter is dan een dure decoratieve en leren we het verschil tussen gedroogde abrikozen uit Turkije, Afrika en ongezwavelde bio-abrikozen. Het puddingrecept komt uit Holtkamps boek De Banketbakker.

Na tien jaar is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen. Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube, terwijl het jou niets extra kost.

Ingrediënten

voor de pudding:
10 gramgelatine
500 grammelk
1vanillestokje
200 grammarsepein
350 gramslagroom

voor de abrikozensaus:
200 gram(ongezoete) gedroogde abrikozen
200 gramsuiker
200 gramwater

Kooktijd

30 minuten

Aantal personen

8 personen

Bereiding

Voor de pudding:
Week de gelatine in koud water. Breng de melk met de merg van het vanillestokje en de resten van het stokje aan de kook en verkuimel de marsepein erin. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen. Haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine erdoor. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de slagroom op en spatel die voorzichtig door het mengsel heen. Giet het mengsel in een natgemaakte puddingvorm en zet die enkele uren (zo’n 2 uur) in de koelkast. Maak tijdens het koelen de abrikozensaus (zie onder). Stort de pudding na de vorm enkele seconden in heet water te hebben gehouden. Serveer met de abrikozensaus.

Voor de saus:
Doe de abrikozen in een pan en voeg water toe, tot ze net onder water staan. Laat de abrikozen 2 uur wellen. Voeg de suiker en nog eens 200 gram water toe en roer door. Breng aan de kook en laat een uur op laag vuur pruttelen. Pureer tot een saus met een staafmixer. Voeg eventueel wat water toe om de saus tot de gewenste dikte te krijgen. Laat goed afkoelen voordat je de saus over de pudding heen giet.
Tip: wil je abrikozenjam maken? Vervang dan de suiker met geleisuiker.

Gerelateerde artikelen