Eten

Delen:

Hoe nieuw is de nieuwe haring eigenlijk? In elk geval niet spatvers, ze zijn -net als alle haringen- al ingevroren geweest. Hoewel de vissers gewacht hebben op een vette haring, is deze nieuwe haring altijd nog minder vet dan de haringen die later in het seizoen gevangen worden.

Foodtube ging eens kijken achter de schermen bij Kees Koning van de gelijknamige haringhandel in Rijswijk. Koning heeft al veel prijzen gewonnen met de kwaliteit van zijn haring.  De haringwetenschap is een verwarrende materie, want zodra het emmertje is ingevroren, is de haring die daarin zit nu net zo lekker als volgend jaar. Koning: “Het is spelen tussen vet, temperatuur en zout.”

Huib Stam, auteur van het standaardwerk ‘Haring, een liefdesgeschiedenis’ (bol.com) vertelt over het vakmanschap van de haringrijpers en haringboeren die erin slagen om de kwaliteit van zo’n bederfelijk product constant te houden en hij legt het verschil uit tussen een ouderwetse zout haring en een moderne nieuwe.

Gerelateerde artikelen