Gerechten

Delen:

In de keuken van restaurant Bordewijk (1984-2018) waren er destijds wel koks die het er moeilijk mee hadden als chef de cuisine Wil Demandt het mes zette in lamstestikels en op de kaart liet Wil de oorsprong van het gerecht in het midden door van amourettes d’agneau te spreken. Lamstestikels bungelen onderaan de lijst van eetbare ingewanden en kosten bijgevolg bijna niets. Wil maakt er op eenvoudige wijze een lekker voorgerecht van.

Het recept staat hieronder, je vindt het ook in Wils kookboek Altijd zondag waarin alle Bordewijk recepten gebundeld zijn. Je kunt een GESIGNEERD exemplaar van Altijd zondag  bestellen met deze link. Je helpt er ook Foodtube en een zelfstandige kookboekwinkel mee zonder dat het jou iets extra kost.

 

Lamsballen Provençale
voor 6 personen
1 kilo lamstestikels
zout en peper
3 eiwitten, losgeklopt
200 gram broodkruim
1 dl olijfolie
2 citroenen
4 tenen knoflook, zeer fijngehakt
50 gram gehakte peterselie

Maak de testikels schoon. Maak over de
lengte van de testikel met een scherp mes
een ondiepe snee. Wurm voorzichtig al
aaiend over de binnenkant van de testikel
het zachtroze balletje eruit; dat moet heel
blijven.
Snijd de balletjes in plakken van ongeveer 2 centi-
meter dik of, als ze heel klein zijn, in de
lengte door de helft. Bestrooi met zout
en peper, haal eerst door het eiwit en
vervolgens door het broodkruim. Bak beide
kanten goudbruin en krokant in 2 minuten
in olijfolie.
Schep ze uit de pan en leg ze op een warme
schaal. Voeg het sap van 1 citroen, de knof-
look en de peterselie toe aan de braadolie,
kook een beetje in en giet over de ballen.
Serveer er meer citroenpartjes bij en even-
tueel een salade en brood.

print

Gerelateerde artikelen