Gerechten

Delen:

Dit recept kent een hele waslijst aan ingrediënten, maar laat je hierdoor alsjeblieft niet afschrikken. Als je niet alle specerijen hebt kun je het jezelf wat makkelijker maken door 2 eetlepels ras el hanoute te gebruiken. Dat is een Marokkaanse specerijen mengsel die tegenwoordig overal te verkrijgen is. Wat de groenten betreft kun je elke soort groente gebruiken die je wilt. Houd er wel rekening mee dat een zachte groente zoals courgette een stuk minder tijd nodig heeft dan een wortel of een meiknol.

Ingrediënten

1 kilolamsschouder aan het bot
2uien gesneden
3teentjes knoflook
100 mlwater
3 eetlepelspassata (of twee tomaten geraspt of in kleine blokjes)
1 tlgember
1 tlkomijn
1/2 tlkurkuma
1/2 tlzachte paprikapoeder
1/4 tlkaneel
1 elkomijnzaad gekneusd
1/2 bosjepeterselie
1/4 bosjekoriander (en nog wat losse blaadjes om af te garneren)
zout
12gedroogde pruimen geweld in heet water
4aardappelen (of 200 gram krieltjes)
1winterpeen
2meiknollen

Kooktijd

90 minuten

Aantal personen

4 personen

Bereiding

Begin met het vlees in gelijke delen te snijden zodat het even snel gaart, doe wat olijfolie in de tajine en fruit de uitjes en knoflook aan totdat deze glazig beginnen te worden en je de geur begint te ruiken. Doe nu het vlees in de tajine, verdeel het goed over de oppervlakte. Strooi er de specerijen over, maar roer de specerijen niet door het vlees om te voorkomen dat ze op de bodem van de tajine terecht komen en aanbranden. Doe de deksel op de tajine en laat rustig 10 minuutjes stoven. doe nu het water en de tomaat erbij en laat nog eens 45 min stoven. Controleer om de 15 minuten of er nog een bodempje vocht in de tajine zit. Is het vlees na 45 min nog niet gaar laat deze dan nog een kwartiertje doorsudderen, maar hou wel het vocht in de gaten. Het vlees is gaar als je met een lepel door het vlees kan “prikken”. Schil en snij terwijl het vlees aan het stoven is de groenten en aardappels in gelijke grove delen, doe ze samen met de pruimen bij het vlees zodra deze gaar is en laat alles nog eens 20 minuten sudderen. Op het moment dat de aardappels gaar zijn, zijn de andere groenten ook gaar. garneer nu af met de takjes koriander en serveer met een stuk zuurdesembrood om de heerlijke jus mee te deppen.

print
Gerelateerde artikelen