Na tien jaar video maken Cees Holtkamp en zijn kleindochter Stella Meijles hun meest ambitieuze gerecht: appelstrudel. Daarvoor kun je natuurlijk kant en klaar filodeeg kopen, maar Cees hecht eraan de het klassieke Oostenrijkse receptuur te volgen door een deegplak zo dun uit te rollen tot je er de krant doorheen kunt lezen. Vervolgens moet een stroperige appelmassa schadevrij in dat dunne deegomhulsel gerold worden eer het geheel de oven in kan.
Dit heb je nodig:
Het deeg :
145 gram patentbloem
80 gram water
15 gram zonnebloemolie
Halve theelepel citroensap
Halve theelepel zout ( 1 gram )
De appelvulling ( smort )
1 kg jonagold in partjes
80 gram suiker
1 theelepel kaneel
1 borrelglaasje Rum
80 gram krenten
80 gram rozijnen
1 eetlepel maizena
1 eetlepel abrikozenjam
50 gram fijngehakte hazelnoten
Grof paneermeel
100 gram boter
Poedersuiker
12 minuten op 220 graden
Bereiding:
Verwarm de oven op 220 graden Celsius
Doe alle ingrediënten van het deeg in de keukenmachine (met een haak) en laat eerst even langzaam draaien tot alles gemengd is, dan op hoge snelheid kneden. Hoe langer het deeg gekneed wordt, hoe soepeler het wordt. Vervolgens in slagersplastic met wat bloem beetje plat maken en een uur in de koelkast laten rusten.
In de tussentijd de appels schillen en in partjes snijden. Doe ze in een pan met dikke bodem, zet op het vuur en voeg een voor een de overige ingrediënten toe. Als laatste de maïzena. Het geheel ongeveer 10 minuten smoren. Laat afkoelen
Rol het deeg uit, gebruik hierbij veel bloem. Het deeg moet ongeveer 50 x 60 cm worden. Smelt de boter. Leg het deeg als het bijna de juiste maat heeft, op een lichtbebloemde theedoek, rek het voorzichtig uit tot het de juiste maat heeft. Het wordt heel dun. Dan voorzichtig met boter bestrijken. Laat nog wat boter over. Strooi de paneermeel erop. Leg het appelmengsel op een rand van de lange kant en rol het deeg met de theedoek tot er ongeveer 5 laagjes deeg tr zien zijn. Snijd de rol in tweeën en leg op een bakplaat met bakpapier. Doe ongeveer 10-12 minuten in de oven (goed kijken).
Haal uit de oven en besmeer met het restant van de boter. Bestrooi met poedersuiker.
Als de appelstrudel niet meteen geserveerd wordt, kan hij later weer krokant gemaakt worden door hem even 10 min. in een oven van 180 graden te zetten.
Eind 2020 is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen. Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube terwijl het jou niets extra kost.