Jigal Krant is een kenner van de keuken van Tel Aviv waarover hij een bestseller schreef met de titel TLV. Voor Foodtube geeft hij een vijfdelige masterclass over falafel. In dit tweede deel maakt Jigal het flatbread waar de falafel uiteindelijk in gerold wordt.
Dit is het recept voor laffa uit TLV:
230 g tarwebloem
2 tl poedersuiker
1 tl zout
2-3 el extra virgine olijfolie
125 ml water
Hussel in een wijde kom de tarwebloem, poedersuiker en het zout door elkaar. Meng hier met een vork de olijfolie door. Voeg vervolgens het water in kleine scheutjes toe. Werk met de vork zoveel mogelijk door elkaar. Kneed verder met je handen op het aanrecht. Maak steeds een bal en druk die met je handpalm uit over het aanrecht. Voeg eventueel extra water of bloem toe als het deeg te droog of te nat is. Na 5 minuten moet het deeg elastisch zijn en nog maar een klein beetje plakken. Vorm een bal, wrijf die in met een paar druppels olijfolie en leg in de kom. Dek af met plasticfolie en laat 30 minuten op kamertemperatuur rusten. Zet een grote wok omgekeerd op het grootste vuur en laat gloeiend heet worden. Verplaats de wok na enige tijd naar een kleinere pit, zodat de bovenkant even heet wordt als de zijkanten. Heb je geen grote wok of kook je niet op gas, gebruik dan een grote koekenpan (niet omgekeerd!). De laffa’s zullen dan iets krimpen tijdens het bakken en daardoor iets minder dun worden. Kneed het deeg nog eens goed door. Verdeel in 4 ballen. Bestuif het werkvlak met bloem. Druk met je handen een bal plat en bestuif licht met bloem. Rol het deeg met een deegroller in één richting uit. Keer om, draai een kwartslag en rol opnieuw uit. Herhaal totdat je een flinterdunne pannenkoek hebt. Kwast de bovenkant licht in met olijfolie. Ben je in het gelukkige bezit van een stevig, rond en hittebestendig kussen, span daar dan het deeg overheen en knal in een beweging op de wok. Zonder kussen is het zaak om het deeg in een keer zo egaal mogelijk op de wok te leggen, dus met zo min mogelijk plooien. Vrijwel gelijk vormen zich bellen in het deeg. Als dat niet gebeurt, is de wok niet heet genoeg. Kwast de bovenkant van de laffa in met olijfolie en draai na 45 seconden om. Bak aan de andere zijde nog eens 15 seconden. Leg de gebakken laffa’s op een platte schaal onder een plastic zak en een theedoek. Zo voorkom je dat de laffa knapperig wordt en breekt als je er een wrap van maakt. Veeg de wok tussen het bakken van de laffa’s schoon met een stuk keukenpapier. Wacht niet te lang met het opdienen van de laffa’s, ze zijn versgebakken het lekkerst.
Deel 1, de video over de ballen zelf, vind je hier
Deel 3 over de snelle salade, vind je hier
Deel 4 over garif, de pepersalsa, vind je hier
Deel 5 over het complete broodje samenstellen vind je hier