Gerechten

Delen:

Na de Jordanese bal en de Gooise designbal stort Keukenmeester René Ameling zich op een Nederlands-Indische variant van de gehaktbal: de ‘blauwe bal.’ Het predicaat ‘blauw’ verwijst naar het ‘Indische’ deel van de menukaart van de Koninklijke Marine, die de ‘blauwe hap’ omvatte waarop de rijsttafel het belangrijkste item is. Over de vraag waarom die tot op de dag van vandaag blauw genoemd werd, doen veel verhalen de ronde. Een plausibele verklaring is dat de Marine de feestelijk rijsttafel voorzet aan mariniers die bij officiële gelegenheden een blauw uniform dragen. Maar er wordt ook wel gesuggereerd dat in de eetzalen waar ‘onze jongens’ eind jaren veertig aanschoven de schorten en de borden in hetzelfde sop gereinigd werden waardoor de borden een blauwe waas kregen. Blauwe werd zeker ook als racistisch scheldwoord gebruikt, maar anderen zagen er juist een geuzentitel in, zoals niemand minder dan The Blue Diamonds.

Er zullen in de commentaren vast nog andere blauw-argumenten aangevoerd worden, want over en rond de Indische keuken bestaan in Nederland meer meningen dan over de Franse.

 

Gerelateerde artikelen