Ik schreef eerder over de pastamachine die als afgedankt keukenspeeltje wegkwijnt achter in de keukenkast. Nog zo’n gedoodverfde winkeldochter uit de kerstpakkettenreeks was lange tijd de kaasfondue-set: een pannetje met gekleurde prikkers, een paar stukjes ingesealde kaas en een A4’tje met de gebruiksaanwijzing. Ik heb het ding nooit in huis geduld omdat ik kaasfondue altijd een naar, onwelriekend gezelschapsspel heb gevonden. Achteraf moet ik onder ogen zien dat mij een rad voor ogen gedraaid was met de verkeerde kaas in het verkeerde materiaal.
Voor een opfriscursus kaasfonduën ging ik even op college bij Betty Koster van Fromagerie l’Amuse, die mij de fonduefundamenten bijbracht. Dit is daarvan het videoverslag. Het recept staat hieronder
Ingrediënten
1 sherryglaswitte wijn per persoon en één voor de pan! (dus twee personen: drie glaasjes) *200 gramgeraspte kaas per persoon
Een eierdopjeroom met een afgestreken eetlepel maïzena voor fondue tot en met 4 à 5 personen, daarna geldt verdubbeling
vers gemalenpeper
1 teentjeknoflook
brood
Kooktijd
45 minutenAantal personen
4 personenBereiding kaasfondue
Soorten kaasfondue:
Moité/moité= half Gruyère/ half Vacherin Fribourg.
Traditionel= 1 deel Emmentaler/1 deel Gruyère/ 1 deel Appenzeller
Saison d’Hiver= 1/3 deel Emmentaler/ 1/3 deel Gruyère/ 1/3 deel Vacherin Mont d’Or
Mannen fondue= half Emmentaler / half Gruyère en circa 100 gram voor 2-4 personen Bleu des Causses. ( i.p.v. room Cognac)
Comptoise =half Franse Gruyère/ half Comté
Betty’s = 1/5 deel Emmentaler/ 2/5 deel Gruyère/ 2/5 deel Beaufort Alpage
*Wijn: bijvoorbeeld Blanc des Blancs, Nico (Portugese witte wijn), Vieille Ferme wit uit de Ventoux.