Gerechten

Delen:

Foodtube’s huispatissier Cees Holtkamp geeft zijn fool proof recept voor de heerlijkste oliebollen. Harold Hamersma vond er de perfecte begeleider bij: Clairette de Die (7 euro) van de Hema.

Eind 2020 is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen.  Wil je een door Holtkamp zelf gesigneerd exemplaar? Dat kan.  Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube èn een fysieke boekwinkel terwijl het jou niets extra kost.

Ingrediënten
Deeg:
500 gram volle melk, verdeeld in: 425 gr melk en 75 gr melk
500 gram patentbloem
50 gram verse of 17 gram droge gist
1 ei (plm 50 gr)
1 tl citroenrasp
50 gr roomboter
10 gr zout
Vulling:  
200 gr  jonagold appel in kleine blokjes
300 gr rozijnen
75 gr krenten
Werkwijze
Laat de krenten en rozijnen wellen
Verwarm de melk tot handwarm in de magnetron
Meng de gist met 425 gr lauwe melk
Voeg hierbij het ei plus de 500 gr patentbloem en meng met de mixer tot een glad beslag
Roer de citroenrasp erdoor en vervolgens ook de laatste 75 gram melk
Mix het geheel 10 minuten tot het deeg los laat van de kom
Voeg nu gesmolten boter en het zout toe en op het laatst ook de gist
Kneed het deeg een minuut of 5 door en meng de vulling erdoorheen
Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, op een warme plek rijzen.
Frituur of pan met zonnebloemolie laten verwarmen tot 180 graden
Deeg nog een keer omscheppen met een lepel
Met een ijsknijper die je bij elk bolletje even door het warme vet haalt, de bolletjes uit het beslag scheppen en in de pan doen.
Een bol van 30 gr moet ongeveer 3 minuten, grote bollen van 80 gram moeten 6 tot 8 minuten garen. Een minuut per 10 gram deeg dus.

 

Gerelateerde artikelen