Hendrik Helling, chefkok van restaurant De Lachende Javaan in Haarlem, demonstreert oseng oseng, een Javaans vegetarisch gerecht van tempeh.
Ingrediënten
ca. 200 gramtempeh2-3 eetlepelsketjap manis
1 teentjeknoflook
4groene Lombok pepers (mét zaadjes)
ca. 3 cmlaos (ook wel: galanga)
1salamblad
ca. 1 eetlepelpalmsuiker
1rode ui
1/2 tomaat
sla olie (om in te bakken en frituren)
prei (om te garneren)
peper en zout
Kooktijd
20 minutenAantal personen
2 personenBereiding
Doe een flinke scheut olie in een pan en fruit de ui hierin aan. Snijd de knoflook en de peper grof en voeg toe. Snijd plakjes van de laos wortel (bij elkaar zo’n 3 cm) en voeg toe. Voeg ook het salanblad toe en wat palmsuiker (plakje van zo’n 1-2 cm, afhankelijk van hoe zoet je het gerecht wil maken).
Snijd de tomaat in grove stukken en bak mee. Voeg een ruime eetlepel ketjap toe en bak alles even op hoog vuur.
Zet een hapjespan met sla olie op het vuur en laat goed heet worden (ca. 170 graden). Snijd de tempeh in plakken van zo’n halve centimeter dik en frituur in de olie, tot de plakken goudbruin gekleurd zijn (zo’n 2 minuten). Schep de tempeh uit de pan en laat uitlekken in een vergiet.
Doe de tempeh bij groenten en roer door. Voeg nog een flinke eetlepel ketjap toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel wat kipbouillon of water toe om wat meer saus te creëren. Garneer met enkele ringetje prei.