Mari Maris maakt een hartverwarmende herfstsoep van paddenstoelen die ze verrijkt met room en gefrituurde salieblaadjes. Het recept komt uit het boek Maison Mari, waarin Mari haar Franse table d’hôte avontuur vertelt, afgewisseld met de recepten daarvan.
Je kunt het boek Maison Mari hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube zonder dat het jou iets kost.
Het recept voor de paddenstoelenroomsoep gaat zo:
Voor vier kleine kommetjes (een enorm bord roomsoep vult behoorlijk en het is maar een voorgerecht hè)
2 uien, gesnipperd
2 à 3
tenen knoflook, gehakt
500 g paddenstoelen*, één of meer smakelijke soorten
1 takje salie, gerist en gehakt
5 takjes tijm, gerist en gehakt
milde olijfolie
3,2 dl room** (ja joh, ’t is guur buiten –en heet roomsoep)
eventueel: 1,5 borrelglaasje cognac (hoe meer is niet áltijd hoe lekkerder) en klontjes koude boter
12 mooie blaadjes salie, om te frituren of per persoon een lepel fijne (kaas)croutons (zie p.29)
*Als u geen uitgesproken smakelijke verse paddenstoelen kunt krijgen, voeg dan tegelijk met het water gedroogde paddenstoelen toe (1 klein handje per 2 personen). Die geven genoeg smaak om de saaiste champignon de illusie van bos mee te geven.
**V: wie, ondanks de naam van de soep,
Liever geen room wil gebruiken, voegt in plaats daarvan 100 gram ongebrande, gepureerde cashewnoten toe (of voor
10 personen: 250 gram) en vervolgens zoveel water als nodig. Voeg de cashewnotenpuree tegelijk met de cognac toe.
Zet de ui en knoflook in een ruime pan aan in olijfolie. Voeg als de ui glazig is de paddenstoelen, salie en tijm toe. Bak de paddenstoelen op hoog vuur mooi bruin en blus eventueel af met een scheutje cognac.
Draai dan het vuur lager en voeg als er wat vocht
vrij is gekomen water toe tot alles nét onderstaat. Breng aan
de kook, draai het vuur lager en laat in een minuut of 30 rustig tot een derde inkoken.
Voeg de room toe, breng weer aan de kook, draai het vuur lager en laat nu tot de helft inkoken.
Maak op smaak met peper en zout en eventueel extra tijm.
Ik vind het niet nodig, maar door in gedeeltes klontjes koude boter door de soep te kloppen (monteren) wordt hij ouderwets romig.
Frituur intussen de hele blaadjes salie in wat olie. Laat ze uitlekken.
Afmaken: Schenk de soep in kommetjes of kopjes en leg vlak voor serveren een paar gefrituurde blaadjes salie op de soep, en/of strooi er (kaas)croutons over.