Eten

Delen:

Mari Maris, auteur van De Groentebijbel en nog meer kookboeken waarin groente de hoofdrol speelt, maakt een gerecht van prei. Ze kookt de prei in donker bier en maakt van het kookvocht een fluwelige saus.

in bier gegaarde prei

 

5 dl donker bier

5 dl groentebouillon*

3 à 4 preien, in de lengte gehalveerd en in stukken van 5 cm

15 g boter

15 g bloem

1 eetlepel mosterd

80 g goed rijpe, farmhouse cheddar (of Hollandse, oude boerenkaas)

1 thee- tot eetlepel worcestershiresaus

 

Breng het bier met de bouillon aan de kook. Blancheer de preistukken erin, zorg dat ze knapperig blijven. Maak blanke roux* van de boter en bloem en voeg een schepje mosterd toe. Voeg, beetje bij beetje, kookvocht toe, tot er een iets te dunne saus ontstaat. Laat de kaas in de saus smelten en kook nog even zachtjes door. Maak op smaak met worcestershiresaus en peper & zout.

Leg de prei, met de open kant naar boven op een ovenschaal. Verdeel de saus erover en gratineer onder de grill of in een oven van 200 ºC.

 

Variatie:

Serveer de prei op toast (van stevig bruinbrood). Het wordt dan een preivariant op Welsh rarebit (een tostivariëteit uit Wales).

 

Serveersuggesties: als hoofdgerecht met een aardappeltje of garnituur bij andijvie, maïs of snijbiet.

Gerelateerde artikelen