Anita Boerenkamp is een fenomeen in de Indonesische restaurantwereld. Ze is 85 jaar oud en ze is nog steeds in de keuken van restaurant Spandershoeve in Hilversum te vinden. In de video maakt ze een rendang padang zoals ze die ooit van haar familie geleerd heeft. Van rendang -en ook van rendang padang- zijn veel varianten. Ze wisselen niet alleen per dorp maar ook per familie. In deze variant worden de kruiden gevijzeld, maar ze worden daarna niet gebakken. Ze gaan rauw in de kokende, ingekookte kokos. Net als het rundvlees, dat gaat er ook rauw in.
In een andere video maakt Anita’s kleinzoon Timo, een twintiger die ook kookt bij Spandershoeve, een eigen, moderne versie van rendang.
Ingrediënten
500 gramRunderstaartstuk in blokjes van 3x3 cm6 koppenKokosmelk (santen)
5Jeruk purut blaadjes
Om te vijzelen:
1Ui, gesnipperd
2Knoflooktenen
1 stengelSereh (citroengras) in dunne schijfjes
3 tl.Ketoembar (versgemalen koriander)
1 tl.Djinten (versgemalen komijn)
5 schijfjesLaos
1 vingerlengteKoenjit
5 schijfjesGember
3 el.Rode lomboks, fijngesneden
Kooktijd
100 minutenAantal personen
4 personenBereiding
Breng de kokos aan de kook en laat wat inkoken voeg de gestampte kruiden toe en daarna het rauwe vlees en de jeruk perut blaadjes, wat zout en suiker. Laat de massa zachtjes pruttelen en schep regelmatig om tegen het aanbranden. Serveer met witte rijst en geroerbakte waterspinazie of gewone spinazie.