Wallz Bossman van Wallzkitchen (en voorheen van Toscanini) maakt een risotto met Red Delicious appel van Marlene uit Südtirol en venkelworst van Brandt& Levie.
Risotto met Red Delicious appel en venkelworst Ingrediënten 300 gram arborio rijst
600 gram appel, geschild in blokjes
1 grote ui
Vlees van twee verse venkel worsten
25ml droge witte wijn
Klont roomboter
1.2 Liter kippenbouilion
15 gram grano padano
1 witlof
Olijfolie
Bereiding
Snij de worst in stukjes zonder darm en bak mooi goudbruin in een pan met 1 eetlepel olie. Blijf regelmatig roeren, terwijl je de appel in blokjes van ½ cm snijdt (verwijder het klokhuis en schil) en de uien pelt en snippert. Doe de ui bij de plakjes worst, blijf regelmatig roeren en fruit lichtjes verder. Laat ze 10 minuten met het deksel schuin op de pan garen of tot ui glazig word. Laat de bouillon ondertussen in een andere pan op laag vuur pruttelen. Voeg de rijst toe bij de ui en het worstvlees en roer 2 minuten.
Giet de wijn bij de rijst in de pan en laat die inkoken. Schep er dan steeds wat soeplepels bouillon bij en blijf tussendoor telkens roeren tot alle vocht is geabsorbeerd. Blijf dit ongeveer 20 minuten doen om alle zetmeel uit de rijst te masseren, of tot de rijst gaar en smeuïg is, maar nog wel beet heeft. Voeg de blokjes appel halverwege het garingsproces toe aan de rijst. Snijd de witlof in smalle reepjes, roer ze met de boter en grano padano door de risotto, proef en breng op smaak met wat peper.