Titi Waber, chef-kok van restaurant Blauw in Amsterdam, scheef een kookboek met 50 sambal-variaties. Daarvan maakt de sambal belado, een variant uit Minang op West Sumatra. Dor de grote hoeveelheid peper in het recept is dit één van de heetste sambals. Titi geeft er een Hollandse twist aan door de sambal belado te combineren met spruitjes. Ze maakte voor Foodtube overigens ook een ander sambalrecept, dat van de zeer populaire sambal badjak.
Dit is het recept voor sambal belado:
5 eetlepels plantaardige olie
10 rode lombok pepers
10 rawit pepers
3 sjalotjes
3 tenen knoflook
1 tomaat
2 theelepels natuurazijn
1 theelepel suiker
zout
Verwarm de olie in een koekenpan. Bak daarin de pepers, sjalotjes, knoflook en tomaat een paar minuten.
Maal de ingrediënten fijn in een vijzel en laat de resterende olie in de pan.
Bak de gemalen ingrediënten ongeveer 5 minuten in diezelfde olie.
Breng de sambal op smaak met azijn, suiker en zout.
Wanneer je deze sambal als bumbu wilt gebruiken, voeg je alle volgende ingrediënten (bijvoorbeeld gebakken aubergine) toe als de sambal al op smaak is.
Uiteraard staat het recept ook in Titi’s boek. Je kunt het hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube zonder dat het jou iets extra kost.