De soes -het jonge neefje van de moorkop- is een ouderwets feestartikel. Cees Holtkamp maakt ze samen met zijn -toen zesjarige- kleindochter Stella. Het recept komt uit Holtkamps boek De Banketbakker.
Eind 2020 is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen. Wil je een door Holtkamp zelf gesigneerd exemplaar? Dat kan. Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube èn een fysieke boekwinkel terwijl het jou niets extra kost.
RECEPT
100 gram boter
100 gram water
100 gram melk
100 gram bloem
4 eieren
Werkwijze:
-Verhit al roerend het boter/melk/water mengsel tot het kookt
-Neem de pan van het vuur en klop er de bloem door
-Zet de pan daarna weer terug op laag vuur en blijf roeren, na ongeveer twee minuten is het deeg gaar. Haal de pan weer van het vuur en klop een voor een de eieren door het deeg, klop tot er een gladde massa ontstaan is en lepel die in een spuitzak.
-Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spuit daar de bolletjes op. Schuif de plaat in een voorverwarmde oven van plm 210 graden en laat de soezen in ongeveer 20 minuten bakken.
-Na afkoeling kunnen de soezen gevuld worden.
-Doe de overgebleven soezen in een plastic zak, sluit die af en bewaar in de diepvries voor een volgende gelegenheid